גאוט - שיגדון

גאוט, בעברית – שיגדון. מדובר במחלה מפרקים דלקתית שפוגעת בכמה מערכות בגוף ובעיקר: מערכת השלד והמפרקים.

הסיבות העיקריות למחלה: אורחות חיים  – תזונה עתירת חלבון מהחי, צריכת אלכוהול ושתיה מתוקה, צריכת מזון מעובד מתועש. גנטיקה, שינויים הורמונאליים, מתח נפשי.

מדובר במחלה שגרונית שמתבטאת בתפיחות ובכאבים עזים במפרקים, עקב הדלקת בפרקים. הדלקת נוצרת כתגובה של מערכת החיסון למשקעים של חומצה אורית במפרק.

פענוח של בדיקות הדם

בדיקות המסייעות באבחון  גאוט כוללות :

בדיקות דם – רמת החומצה האורית בדם, תפקודי כבד מסייעים לבסס את האבחנה.

(רמת חומצה אורית  תקינה – בנשים עד 6  ובגברים עד 7 מ"ג\דצ"ל).

ניקור ולקיחת דגימה של נוזל מהמפרק בזמן התקף.

ריכוזים גבוהים של חומצה אורית בדרכי השתן מעלים את הסיכון להיווצרות של אבנים בכליות. לכן עושים גם  אולטרסאונד של הכליות ואיסוף שתן .

גאוט - על מה ולמה

הפרעה בחילוף החומרים בגוף שגורמת לרמה גבוהה של חומצה אורית בדם. היא עלולה להצטבר למשקעים גבישיים  במפרקים ובכליות. השכיחות של גאוט עולה עם הגיל, והיא מעט יותר גבוהה  בגברים.

חומצת שתן (חומצה אורית)  היא תוצר פירוק של פורינים. היפראוריצמיה מתרחשת עקב ירידה בהפרשת החומצה האורית  בשתן או עליה ביצורה.

או בגלל נטייה גנטית לייצר הרבה חומצה אורית או לא להפריש מספיק. או עקב מחלות מטבוליות, מחלת כליות, תרופות מסויימות ועוד. 

היפראוריצמיה עלולה לגרום לסיבוכים כמו: גאוט, אבנים בכליות, סינדרום מטבולי , התקפי דלקת פרקים (בעיקר במפרק הבוהן והרגל) ועוד.

תזונה ותוספים

אפשר להפחית עד 25% מרמת החומצה האורית בדם באמצעות תזונה נכונה וללא תרופות.

חשוב לשמור על משקל תקין. ירידה במשקל עשויה להוריד את רמת חומצת השתן בגוף. אך, מירידה מהירה במשקל, עשויה לגרום לעליה זמנית ברמת חומצת השתן.

ניתן להיעזר בחליטות מזרעי סלרי, עלי סרפד,  שן ארי וכורכום.

בזמן התקף גאוט טבלו לפחות פעמיים ביום את האיבר הפגוע באמבטיית מים חמים, עם מס׳ כפות מלח ים אטלנטי.

תוספי מזון או להוסיף לארוחות – מורינגה וכרכום

תזונה -מה כן

שתיה – להקפיד על שתיית מים  מספקת. בבוקר כדאי כוס מים עם לימון סחוט.

לאכול יותר מזונות עשירים בסיבים,  דגנים מלאים, אגוזים, שקדים, זרעי  דלעת, טחינה משומשום מלא, זרעי פשתן טחונים.

ניתן לאכול כוס קטניות או מוצרי סויה לא מעובדים מדי יום.

לשלב פירות יער ומזונות בסיסים כמו  מלפפון, סלרי, בצל וכן תפוח, בננה, ואגס.

לצרוך לפחות 3 מנות מוצרי חלב ביום .

ניתן לצרוך דגי ים כמו סלמון והליבוט, ולאכול עוף, במידה. 

תזונה - מה פחות

יש להפחית צריכת מאכלים שמכילים פורינים , כמו: בשר אדום, איברים  פנימיים מרקים ורטבים עם/על בסיס  בשר. הרינג, אנשובי, סרדינים, פטריות, אספרגוס ושמרי בירה. 

מזונות מעובדים , פחמימות פשוטות – סוכר, קמח לבן, עוגות, מיצי פירות.

מומלץ להמנע משתיית משקאות אלכוהולים, כולל ובירה.

מומלץ גם להפחי צריכת מלח

4 צדדים לאיזון גאוט

צריכה מוגברת של בשר, אלכוהול וקפאין. או  מחלות מטבוליות מעלים את הסיכון.

לא כל אדם שנמדדת אצלו רמה גבוהה של חומצה אורית בדם יחלה בהכרח בגאוט, אלא רק חלק קטן יחסית יסבול מהמחלה.

הטיפול התרופתי בגאוט בזמן התקף כולל קולחיצין, NSAID ו/או קורטיקוסטרואידים. הטיפול התרופתי  בחומצה אורית גבוהה הוא אלוריל, פבוריק ומשתנים.

Summary
גאוט
Article Name
גאוט
Description
גאוט- מחלת מפרקים דלקתית המתבטאת בכאבים עזים ובלתי נסבלים במפרקים . מידע על האבחון, המלצות תזונה, מה מומלץ ומה לא, תוספי תזונה ודגשים. WWW.WELLNESSCLUB.CO.IL