טרשת עורקים - מחלות לב וכלי דם
פענוח בדיקות
בדיקות ואבחון: מתחילים בבירור גורמי הסיכון, מה שיעזור גם לטפל בו, כדי לעצור את המשך התקדמותה.
יש בדיקות לזיהוי הטרשת והפגיעה באנדותל או לזיהוי ההפרעה לאיבר שנפגע מהטרשת. בדיקות אולטראסאונד, CT, דופלר, CRP. מבחן מאמץ, מיפוי לב, אקו לב, צנטור וירטואלי או פולשני, אולטרסאונד דופלר, דפקים פריפריים, ועוד.
טרשת עורקים היא מחלה מטבולית שמושפעת מגורמים רבים.
תסמיני הטרשת קשורים לאיבר שאספקת הדם אליו נפגעת. אם מדובר בלב – קושי במאמצים, קוצר נשימה, חולשה, תעוקה ועוד. ברגליים – יתכנו כאבי שוקיים וצליעה. בעורקי הדם למוח – יתכן ארוע מוחי שתסמיניו, כמו חולשת פלג גוף אחד תלויה באיזור הפגיעה. וכן הלאה.
טרשת עורקים-למה
טרשת עורקים היא אחת הסיבות המרכזיות לתחלואה בעולם המערבי. מתפתחת באופן איטי ושקט ופעמים רבות, ללא סימנים מקדימים. מתפתחת מאוד לאט, עד לחסימה מלאה של העורק. אך הסכנה היא במהלך כל שלבי התפתחותה. הטרשת גורמת לפגיעה באיבר שמקבל את אספקת הדם המופחתת.
גורמי הסיכון כוללים כנראה נטייה גנטית, עישון, תסמונת מטבולית , השמנה, לחץ דם גבוה, שומנים בדם, סוכרת, וחוסר פעילות.
יש צורך בטיפול התנהגותי, תזונתי, ותרופתי לאיזון קפדני של גורמי הסיכון, כדי למנוע מחלות ולחיות אורח חיים בריא.
תזונה ותוספים
תוספי מזון אפשריים:
- פיטוסטרולים – רכיבים טבעיים הדומים במבנה הכימי שלהם לכולסטרול , נמצאים במזון בשמנים צמחיים, בירקות, פירות, אגוזים וגרעינים. הם מתחרים עם כולסטרול על הספיגה במעי . ניתן לטיול אותם כתוספי מזון, כך המינון יותר גבוה ומשמעותי. ניתן לשקול תיסוף באנשים עםLDL גבוה.
- W3 – לאנשים עם מחלת לב כלילית ידועה ויציבה, ניתן לשקול תוספתשל 1 גר' ליום EPA, DHA.
- פיטואסטרוגנים – יכולים לעזור בהורדת רמות הכולסטרול מצויים בעיקר בסויה (כמה שפחות מעובדת).
- ויטמיניB6, B12 וחומצה פולית – לאנשים עם רמות הומוציסטאין גבוה.
- ויטמין B3, ניאצין – יכול להועיל אך עלול לגרום לתחושת חום והסמקה.
- פוליקוסנול – ממוצה מקני סוכר, יעילותו לא חד משמעית.
המלצות תזונה - מה כן
מומלץ להקפיד על תזונה בריאה – ים תיכונית. להעדיף מזון טרי או קפוא. להשתמש בשיטות בישול שמשמרות את רכיבי התזונה הטבעיים שבמזון (אידוי, הקפצה). מומלץ לשתות כמות מרובה של מים. להגביר צריכת שומן חד ורב בלתי רווי, פירות, ירקות, דגנים וקטניות. כלומר, כדאי לשלב בתפריט:
- ירקות ופירות (רצוי עם קליפה) במגוון צבעים, לפחות 5 מנות ביממה.
- קטניות, דגנים מלאים (עתירי סיבים תזונתיים ודלים במלח),
- מקורות שומן בריאים ומלאים כגון אגוזים, זרעים או אבוקדו. שמן זית, שמן פשתן, טחינה ואגוזים.
- לבחור בקטניות ובדגנים מלאים, כמו קינואה, שיבולת שועל, כוסמת, לחם מלא (להגדיל את צריכת הסיבים התזונתיים).
- דגי ים שמנים (2-3 מנות בשבוע) וחלקים רזים של עוף, הודו ובשר בקר.
- תזונה עשירה בסידן ( להגיע לכמות היומית המומלצת)
- עשבי תיבול ותבלינים שונים שנותנים טעם למזון במקום מלח.
- לשלב בתפריט יותר סלק (מיץ סלק), עלים וירקות ירוקים (ברוקולי, קייל, כרוב ניצנים, באק צ'וי וכו'), שום, שיבולת שועל, תה ירוק, תה היביסקוס, ברוקולי, שעועית, תותים, פירות יער ושוקולד מריר ( בהתאמה אישית).
המלצות - מה פחות
העקרונות הבסיסיים מתייחסים להפחתת שומן רווי לפחות מ10% מהקלוריות,( ובערכי LDL מעל 160, פחות מ7%) הגבלת צריכת הכולסטרול, שומן טרנס, שומנים מוקשים ומזונות מעובדים. הגבלת צריכת נתרן לפחות מ2300 מ״ג/יום. והגבלת צריכת אלכוהול.
כלומר, מומלץ להמעיט בצריכת:
- נתרן, וזאת ע״י הימנעות ממזונות מעובדים (מקור המלח העיקרי בתזונתינו), משומרים ו/או מומלחים, מאכלים עם תוספת סוכר, או רטבים עתירי קלוריות.
- שמנים עשירים באומגה 6 (כגון שמן חמניות, חריע ותירס). יש להימנע משומן רווי (כגון שומן מהחי, חמאה, שמן קוקוס ומזון מעובד).
- מזונות עשירים בשומן מהחי, בשרים עתירי שומן, בשרים מעובדים עתירי שומן ונתרן, מרגרינות, מזונות מעובדים המכילים שומן צמחי מוקשה מסוג טרנס: מרגרינה, מאפים מתעשים כמו בורקס, פיצה, מלאווח, ג׳חנון.
- אלכוהול (אם רגילים לשתות – ניתן בכמות מתונה)
- מומלץ להמעיט בשתיה של מיצים טבעיים ולהמנע משתיית משקאות ממותקים.
4 צדדים לאיזון
הטרשת נגרמת מהצטברות של רובד טרשתי בדפנות העורקים. הוא גורם להיצרות הדרגתית של חלל העורק, הפרעה בזרימת הדם. ומכאן תתכן החלשות הדופן ומפרצת, או קרע שיגרום לקריש דם ולאוטם.הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה ע״י איזון גורמי הסיכון. וזה ע״י:
אורח חיים בריא. שמירה על משקל בריא ויציב.
איזון רמת הכולסטרול.
איזון לחץ הדם.
איזון הסוכרת (אצל חולי סוכרת או טרום סוכרת).
הפסקת עישון.
פעילות גופנית.
+בדיקות דם שיגרתיות ואיזון לחצים.
Summary