התקופה הראשונה אחרי ניתוח בריאטרי - חודש ראשון

עברתם את הניתוח. שיהיה בהצלחה!

עכשיו תורכם, מה עושים? מה שותים? מה אוכלים? מתי? כמה? איך? 

מה עושים עם התרופות? מותר לקום מהמיטה? מותר לעשות פעילות? 

מה ואיך אוכלים? מצורפת תזכורת לאכילה מודעת.

מה עושים עם תחושת הלחץ והבחילה אחרי האוכל? הקאות? בחילות? עצירות? שלשול?

סבלנות..נקודות עיקריות להתמודדות – מצורפות. 

למידע מפורט – בקורס המלא.

תזונה נכונה לאחר קיצור קיבה בארבעה שלבים

השלב הראשוני של התזונה לאחר הניתוח מבוסס על הדיאטה הרב שלבית. בשלב הראשון על הגוף להחלים ועליכם – להסתגל למבנה החדש של מערכת העיכול.

 מתקדמים בצורה הדרגתית במרקמים עד לתזונה מאוזנת ומגוונת.

שימו לב לתחושותיכם, והתקדמו בשלבים רק לאחר שצלחתם את השלב הקודם.

מתחילים בתזונה נוזלית צלולה (1-2 ימים מהניתוח).

ממשיכים בנוזלים מלאים (3-7 ימים מהניתוח).

שלב 1: עשרה ימים ראשונים

כלכלה נוזלית – מתחילים בשתייה בהתאם להנחיות הרופא. משקאות בטמפרטורת החדר, לגימות קטנות, באיטיות. שתו רבע עד חצי כוס בכל פעם.

חשוב להימנע משתייה מוגזת לתמיד. ומשתיה אלכוהולית , לפחות בחודשים הראשונים.

השתיה מתחילה במים,תה, מרק צלול, מיץ צלול ומהול, מיץ דיאט צלול.

בערך מהיום השלישי אפשר להוסיף מוצרי חלב או סויה ניגרים וללא חתיכות.לשתות או לאכול את מוצרי החלב עד נפח ממוצע של כחצי גביע יוגורט, או חצי כוס רוויון.

לדוגמא: חלב, משקה יוגורט/רוויון, מרק צח, כוס מיץ טבעי (לא מיצי הדרים עקב החומציות הרבה), כשמונה כוסות מים ביום.

דוגמא :

ארוחת בוקר: משקה שוקו/וניל/ קפה מועשר בחלבון.
ארוחת עשר: בקבוק משקה יוגורט.
צהריים: כוס מרק צח.
ארוחת ארבע: כוס רוויון.
ארוחת ערב: משקה יוגורט נוסף
לפני השינה: כוס חלב, אפשר עם עם כפית דבש.

מרקם דייסתי טחון (7-14 ימים מהניתוח). מרקם רך מעוך במזלג (החל מ14 ימים מהניתוח). מיום 14-8, מתחילת השתיה , למשך 1-2 שבועות.

מתחילים לשלב אוכל טחון במרקם חלק ומתקדמים בהדרגה למרקם פחות אחיד. חשוב שתהיה מנת חלבון בכל ארוחה. גבינות רכות,ריקוטה (עשירה בסידן), מוס טונה, בשר עוף או דג טחונים עם ירק.

יש להפריד בין אוכל ושתיה. ניתן לשתות רבע שעה לפני האוכל או חצי שעה אחריו.

כמו כן, חשוב להקפיד על סדר יום. לאכול כל 3-4 שעות, 3 ארוחות עיקריות ו-3 ארוחות ביניים. להתחיל כל ארוחה במנת חלבון. הקפידו ללעוס היטב. לאכול לאט. חשוב לעצור אחרי כמה כפיות, לראות איך מרגישים ובהתאם להמשיך לאכול. 

ניתן להוסיף טחינה, אבוקדו, חומוס, פירה, עגבניה מרוסקת (ללא קליפה וגרעינים), פרי טחון או גרבר. עדיין מומלץ להימנע מירקות סיביים כמו: כרוב, כרובית, ברוקולי.

 

מיום 14-21 למשך כשבועיים.

שוב מוסיפים קודם כל חלבונים: ביצה מקושקשת או ביצה קשה מגורדת, טונה, סרדינים, דגים, עוף מבושל, קציצות, טופו. וכן ירקות מבושלים, פירות רכים ומקולפים. אפשר גם קרקר, פתית, או תפוח אדמה מבושל.

חשוב להתחיל במנת חלבון בכל ארוחה, אחריו הירק ולבסוף הפחמימה. להמשיך לאכול ארוחות מסודרות , 3 ארוחות עיקריות ו2 ארוחות ביניים.

הקפידו לא למשוך את האכילה על פני כל היום. איכלו בצלחות קטנות. באכילה איטית ולעיסה ממושכת, כמו כן נסו לעצור אחרי כמה כפיות ובהתאם לצורך , המשיכו לאכול.

ביחרו בשרים רכים עם רוטב למנה הבשרית/עוף/דג. כיון שמזון רך ופחות יבש עובר טוב יותר.  

הימנעו מירקות סיביים כמו: כרוב, כרובית, ברוקולי.וכן מפחמימה במרקם בצקי כמו לחם ופסטה. הוסיפו בכל ארוחה רק מזון אחד. מזון שגורם להקאה או תחושה לא טובה, נסו שוב אחרי 3 ימים. 

הקפידו להפריד בין שתייה לאכילה: לשתות רבע שעה לפני האוכל או חצי שעה לאחריו. 

 

שלב 4: מתום ארבעת השבועות ועד בכלל:

אוכלים הכל, מנסים לבחור בריא, מזין  ומאוזן . הקפידו על צריכת 60-80 גרם חלבון ביום.

מוצרי חלב: גבינות שונות עד 5% ,יוגורטים עד 3% .  ביצים: בכל דרך שאתם אוהבים,  קטניות: עדשים, חומוס, אפונה יבשה וכד'. דגנים מלאים: קינואה, בורגול, כוסמת, אורז מלא וכד׳ .בשרים: עופות, דגים, בשר.  פירות וירקות,  אגוזי מלך שקדים,טחינה, חומוס, אבוקדו, שמן זית.

 

התקדמות בתזונה על פי הדיאטה הרב-שלבית

מומלץ בחודש- חודשים הקרובים, להתקדם בהדרגה בתזונה, עד שתוכלו לאכול מגוון מזונות במרקמים שונים.

מתחילים בנוזלים צלולים (1-2 ימים מהניתוח).

נוזלים מלאים (3-7 ימים מהניתוח), מרקם דייסתי-טחון (7-14 ימים מהניתוח).

מרקם רך מעוך במזלג (החל משבועיים מהניתוח.

לאחר כחודש, חוזרים בהדרגה לאכילת מזון מוצק המכיל סיבים.

אל תשוו את עצמכם לאחרים. יש שונות רבה בהתקדמות האכילה בין המנותחים, בהתאם לסוג הניתוח ולסבילות האישית.

התקדמות בתזונה ושינוי הרגלי אכילה

המלצנו להתחיל בשינוי עוד לפני הניתוח, כיון שלהתנהגויות האכילה יש השפעה משמעותית על התוצאות ועל הסבילות למזונות השונים.

בין הגורמים העלולים לגרום לקושי באכילה:

אכילה מהירה מדי, ביסים גדולים, לעיסה לא טובה.

אכילת כמות גדולה בלי להתייחס לתגובת הגוף ולקיבולת הקטנה.

אכילה ושתייה ביחד, או לחלופין, דילוג על ארוחות.. 

כל אלה  יכולים לגרום לקושי באכילה, לכאב ולהקאות.

חשוב לשים לב לסוג האוכל, לכמות ולאופן האכילה. 

קורסים שאסור לפספס

“All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.” – Walt Disney

Summary
ניתוח בריאטרי - החודש הראשון.
Article Name
ניתוח בריאטרי - החודש הראשון.
Description
ניתוח בריאטרי - החודש הראשון . התקופה הראשונה אחרי ניתוח בריאטרי - החודש הראשון. אכילה מודעת, הדיאטה הרב שלבית שינוי הרגלים, תזונה, התמודדויות. מה עושים? שותים? אוכלים? מתי? כמה? איך? ועוד