"העבודה" לפי ביירון קייטי

כלים לשינוי תפיסה והרגלים.  

ביירון קייטי (Byron Katie)  סופרת אמריקאית הידועה בזכות עבודתה בתחום ההתעוררות הרוחנית והנפשית. פיתחה את שיטת "העבודה" (The Work) . שיטת שמבוססת על חקירה עצמית והטלת ספק לגבי מחשבות שליליות ובלתי מועילות. 

ביירון קייטי הגיעה לשיטת "העבודה" ולחקירה הפנימית בעקבות חוויה אישית קשה שעברה. לאחר דיכאון קשה, חרדה, אלכוהוליזם והפרעות אכילה. דיכאונית ומלאת שנאה עצמית, מכורה לתרופות. הגיעה למצב שבו בקושי תפקדה .

בשנת 1986, התרחשה נקודת המפנה , בהיותה במרכז לשיקום, לנשים הסובלות מהפרעות אכילה. התעוררה משנתה וחוותה מעין התעוררות רוחנית. לדבריה, לפתע חשה הבנה עמוקה של הטבע האמיתי של המחשבות והסבל.

בעקבות חוויה זו, כשהבינה שמקור הסבל שלה אינו במציאות החיצונית אלא במחשבות שהיא מאמינה בהן. החלה לחקור את מחשבותיה ולשאול את עצמה שאלות פשוטות, כדי לבדוק את אמיתותן והשפעתן עליה.

כך פיתחה את ארבע השאלות המרכזיות של שיטת "העבודה". שעזרו לה ולרבים אחרים , להשתחרר מדפוסי התנהגות, התמכרויות ובעיות נוספות. 

ולבסוף, כוחה של התודעה והחקירה העצמית עזרו לה להתגבר על הסבל הפנימי .

בהדרגה היא פיתחה את השיטה והחלה לשתף אותה עם אחרים.  זכתה להכרה רבה והחלה להעביר סדנאות, והרצאות ולכתוב ספרים בנושא.

בשיטת "העבודה" אפשר לחקור את המחשבות המגבילות ולשחרר את עצמנו מהן, וכך לחוות יותר חופש פנימי ושלווה. שינוי המציאות שלנו, מתחיל בשינוי תבנית החשיבה. התמודדות עם מחשבות מעכבות, ובניית הרגלים בריאים ומקדמים, ולייצר לעצמנו חיים אחרים.  להשתחרר מהקיים שלא מיטיב איתנו. ולפנות מקום למשהו חדש וטוב להגיע. 

 אבל..  כמו כל אימון, ברגע ששריר ההתבוננות שלנו על המחשובת שלנו יחלש, אנחנו נוטים לחזור להרגלים הישנים והלא מקדמים שלנו.הקפידו לתרגל – ושנו את מה שאתם רוצים לשנות.

ביירון קייטי - ספרים

ביירון קייטי הוציאה לאור מספר ספרים,ביניהם גם ספרי ילדים. כשהבסיס התחיל

חלק מספריה הידועים:

לאהוב את מה שיש: ארבע שאלות שיכולות לשנות את חייך (Loving What Is: Four Questions That Can Change Your Life) – הבסיס, הספר המרכזי של ביירון קייטי, בו היא מציגה את שיטת "העבודה", שמבוססת על ארבע שאלות עיקריות שנועדו להוביל לתובנות חדשות ושחרור מהמחשבות המגבילות.

אלף שמות לאושר: חיים בשלווה עם עצמך ועם אחרים (A Thousand Names for Joy: Living in Harmony with the Way Things Are) – ספר בו ביירון קייטי משלבת את חוויותיה האישיות עם טקסטים מתוך "הדאו דה ג'ינג" של לאו דזה. ומראה איך ניתן ליישם את עקרונות הדאו דה ג'ינג בחיי היומיום, ולחיות בהרמוניה עם עצמנו ועם הסביבה.אחרי שחקרנו את המחשבות המגבילות שלנו, ביירון קייטי, מראה איך ניתן ליישם את הפילוסופיה של הטאו ולגלות את החירות שמתאפשרת לנו לאחר החקירה העצמית. בדרך לאושר ושלווה פנימית.

אהבתך נחוצה לי – האם זאת האמת? (I Need Your Love – Is That True?) – ספר על מערכות יחסים ותפיסה של אהבה ותלות. בו ביירון קייטי מזמינה את הקוראים לבדוק את האמונות שלהם לגבי אהבה והצורך באישור מאחרים, ומציעה דרך לחוות חופש ואהבה עצמית.

תודעה חוזרת הביתה (A Mind at Home with Itself) – ספר שנכתב בשיתוף עם בעלה, סטיבן מיטשל. מציג את עקרונות השיטה של ביירון, יחד עם כלים ותובנות לעבודה פנימית ולחקירה עצמית. בספר זה, קייטי משתפת את סיפור חייה, כולל התקופות הקשות, והדיכאון העמוק, שהובילו אותה לגילוי השיטה שלה. ואיך היא שינתה  את חייה. גם  כאן יש התייחסות לטקסטים רוחניים ופילוסופיים שונים,שפרשנותם מתיישבת עם שיטת "העבודה". וכן סיפורים ועדויות של אנשים שהשתמשו בשיטה והצליחו לשנות את חייהם. ספר שמזמין את הקוראים להתבונן פנימה, להטיל ספק במחשבותיהם ולגלות דרך חיים שמשלבת שלום פנימי והרמוניה עם הסביבה.

טיגר-טיגר האם זאת האמת? ארבע השאלות שיגרמו לכם לחייך שוב.(Tiger-Tiger, Is It True?) –  ספר ילדים שמשתמש בשיטת "העבודה" של קייטי כדי לעזור לילדים להבין את כוחן של מחשבות ואת השפעתן על הרגשות. דרך סיפורו של טיגר צעיר, מוטרד ומפוחד בגלל מחשבותיו. שלומד לשאול את השאלות של שיטת "העבודה" כדי לבדוק את אמיתות המחשבות המפחידות שלו. ומגלה שהפחדים שלו לא בהכרח מבוססים במציאות, ומצליח לשחרר את עצמו מהם. הספר מטפח גמישות מחשבתית, מעודד גישה פתוחה כלפי מחשבות ותחושות, וגישה חיובית יותר לחיים.

 

"דאו דה ג'ינג" / "טאו טה צ'ינג" - לאו דזה (Laozi)

"דאו דה ג'ינג" (או "טאו טה צ'ינג") הוא טקסט פילוסופי סיני עתיק, שנכתב על ידי לאו דזה (Laozi) בסביבות המאה ה-6 לפנה"ס. זה אחד הכתבים המרכזיים של הטאואיזם. שביירון קייטי התייחסה אליו רבות בספריה.

העקרונות המרכזיים:

1. דאו (טאו): מתורגם לעיתים קרובות כ"דרך" או "דרך הטבע".  מתייחס לדרך הבלתי נראית, שבה היקום מתנהל. הדאו הוא עקרון היסוד של הקיום ושל האיזון הטבעי.

2. דה: מתורגם לעיתים כ"סגולה" או "מעלות". מייצג את ההתנהגות המוסרית וההרמונית של מי שפועלים בהתאם לדאו.

3. פשטות וענווה: לאו דזה מדגיש את חשיבות הפשטות, הענווה והיכולת לפעול ללא מאמץ . כלומר, לפעול בטבעיות לפי הזרימה הטבעית של הדברים, ולא מתוך מאמץ או כוונה כפויה.

4. שחרור מהאחזות: ברכוש, בכוח ובדעות מוצקות, כי הם יכולים להוביל לסבל ולחוסר איזון.

5. לחיות בהרמוניה עם הטבע ולכבד את חוקיו.

ה"דאו דה ג'ינג" מורכב מ-81 פרקים קצרים, שכל אחד מהם מכיל עקרונות פילוסופיים ועצות לחיים טובים יותר בהרמוניה עם הדאו.  מעין מסגרת פילוסופית להבנת הקיום והדרך הנכונה לחיות. ותובנות עמוקות על טבע האדם והעולם. הטקסט מעודד חיים פשוטים ומאוזנים, עם פחות דאגות ומתח. פיתוח מודעות עצמית ושקט נפשי בעזרת פשטות, וויתור על הצורך לשלוט בכל.

ה"דאו דה ג'ינג" מהווה מקור השראה ללומדים ולמורים רוחניים , מתורגם ומפורש בשפות שונות.

שיטת העבודה

בספר לאהוב את מה שיש: ארבע שאלות שיכולות לשנות את חייך (Loving What Is: Four Questions That Can Change Your Life) – ביירון קייטי, מציגה את שיטת "העבודה". השיטה מבוססת על ארבע שאלות וההיפוך שלהן.
הרעיון של ההיפוכים עוזר לראות את המצבים מזוויות שונות ולהבין טוב יותר את עצמנו ואת העולם סביבנו.
ביירון קיטי מאמינה כי להטיל ספק במה שאאנחנו מאמינים,  זו מתנה אדירה עבורנו. התשובות תמיד נמצאות בתוכנו, ורק מחכות להישמע.
השיטה מבוססת על ארבע שאלות פשוטות, אבל כיון שאנחנו כ"כ מאמינים למחשבות שלנו, אנחנו לא עוצרים לשאול אותן..
ננסה לשאול את עצמנו ולענות לעומק…
1. האם זו האמת? האם זה נכון?
2. האם אתם יכולים לדעת בוודאות שזו האמת? בטוחים שזה נכון? 
3. איך אתם מגיבים כשאתם מאמינים למחשבה?
4. מי תהיו ללא המחשבה?
 
לאחר מכן ניתן גם להפוך את המחשבה, לעצמי/לאחר/ לניגוד: נניח חשבנו "היא הכריחה אותי לאכול".
להפוך ל: אני הכרחתי את עצמי לאכול/ היא לא הכריחה אותי לאכול.
 
השאלות נועדו לעזור לאנשים לזהות ולחקור את המחשבות שגורמות להם סבל. להוביל לתובנות חדשות ושחרור מהמחשבות המגבילות.
 

4 השאלות של ביירון קייטי - "שיטת העבודה"

שיטת העבודה (The Work)  של ביירון קייטי נוצרה לפני שנים רבות, נחקרה ונמצאה יעילה בטיפול בדיכאון, חרדה, אכילה רגשית, ועוד. כאמור, השיטה מבוססת על 4 שאלות שפותחות אפשרות להתבוננות במחשבות שמקשות עלינו ולהרפות. 
מחשבה היא רק מחשבה, והיא לא מזיקה אלא אם מאמינים בה.
לא המחשבות גורמות סבל, אלא ההיקשרות אליהן והאמונה שהן נכונות, בלי לחקור אותן.
בעזרת 4 השאלות, לאט לאט, המחשבות ירפו מאיתנו, התגובה הרגשית תפחת, ובהתאם- הפעולות והתגובות שלנו.
ננסה להישאר פתוחים לאפשרויות שמעבר למה שנדמה לנו שאנו יודעים. כי פעמים רבות המציאות, הרבה יותר נדיבה מהסיפורים שאנחנו מעמיסים עליה.
 

תרגול "שיטת העבודה"

העבודה היא תרגול. אפשר להיעזר בדף העבודה מהתאר של "ביירון קייטי.

ננסה להזכר בארוע בו מישהו/ משה, גרם לנו להרגיש כועסים, פגועים, עצובים או מאוכזבים . ננסה לחזור לרגע, לשים לב, להרגיש את הרגש שחווינו באותו זמן. ולמצוא את הסיבה לתחושה. ננסה להרגיש את עצמנו בסיטואציה, נלכוד את המחשבות ונכתוב אותן במשפטים קצרים ופשוטים, ללא צנזורה. עם כל המלים והתחושות. 

ואז – נשאל את עצמנו את 4 השאלות ונכתוב. הפעם – נרשה לעצמנו להיות שיפוטיים וקטנונים כמו שהיינו. הזדמנות לשים לב מה הסיבה ללחץ ולרגשות שלנו שם.

גם כאן – ניתן לקרוא דוגמא מתוך האתר של ביירון קייטי.

ואז – נבודד מחשבה אחת. ונשאל לגביה את ארבע השאלות. נחזור על המחשבה, ונשאל את עצמנו כל שאלה.

העבודה היא מעין תרגול מדיטציה.  לצלול לתוך עצמנו. לחשוב על השאלות ולהקשיב לנו..

  1. האם זה נכון?
  2. האם אנו יודעים לחלוטין שזה נכון?
  3. איך אנחנו מגיבים, מה קורה, כשאנו מאמינים למחשבה
  4. מי היינו בלי המחשבה הזו?

ואז אפשר גם להפוך את המחשבה. האם ההיפך נכון או נכון יותר מהמחשבה המקורית?

פעמים רבות יש 3 אופציות: *להפנות אמירה אל העצמי, **אל האחר, ***אל ההפך.

ננסה למצוא היפוכים ולמצוא לכל היפוך דוגמאות ממשיות מהחיים, שמאשרות את ההיפוך. זה עוזר לראות את המצב מזווית אחרת ולפרוץ את התבניות המחשבתיות הישנות.

דוגמא "שיטת העבודה"

זיהוי המחשבה המטרידה.

לדוגמא : "המעסיק שלי לא מעריך אותי".

ארבע השאלות:

  1. האם זה נכון? תשובה: כן, אני מרגיש שהוא לא מעריך אותי.
  2. האם אתה יכול לדעת בוודאות שזה נכון? תשובה: לא, אני לא יכול לדעת בוודאות מה הוא חושב עלי.
  3. איך אתה מגיב כשאתה מאמין למחשבה הזו?תשובה: אני מרגיש מתוסכל, שאני לא מספיק טוב. מתחמק מלהתמודד איתו ומרגיש פחות מוטיבציה בעבודה.
  4. מי תהיה בלי המחשבה הזו? תשובה: בלי המחשבה הזו, הייתי  יותר רגוע ומאושר. הייתי ניגש אליו בצורה פתוחה יותר, עם בטחון עצמי, ומתרכז בעבודה שלי בצורה חיובית.

היפוך למחשבה המקורית ומציאת דוגמאות אמיתיות

  1. היפוך לעצמי:"אני לא מעריך את עצמי".
    – מצא דוגמאות:  יש זמנים שבהם אני לא מעריך את העבודה שאני עושה או את המאמץ שאני משקיע. אולי אני מתמקד בחסרונות שלי ולא בערך שאני מביא לעבודה.
  2. היפוך לאדם השני: "אני לא מעריך את הבוס שלי". – מצא דוגמאות: אולי אני לא מעריך אותו מספיק על התפקיד הקשה שהוא עושה, או לא מעריך את התמיכה שהוא כן נותן לי בזמנים מסוימים. אולי אני לא רואה את האתגרים והלחצים שהוא מתמודד איתם.
  3. היפוך להיפך: "הבוס שלי מעריך אותי" – מצא דוגמאות: היו פעמים שבהן הוא הראה הערכה, אולי בעקיפין, כמו במחמאות קטנות או באמון שהוא נותן לי בפרויקטים חשובים.יכול להיות שהוא נתן לי משימות חשובות מתוך אמון ביכולות שלי.

תובנות ופעולות להמשך

לאחר השלמת התהליך, חשוב לקחת זמן לחשוב על התובנות שהגענו אליהן. אולי נגלה שזו לא  הסיטואציה, או אפילו לא המחשבה עצמה שגורמת לנו סבל, אלא איך שאנו מגיבים אליה. ולאט לאט בעזרת השאלות, התובנות וההיפוכים נשנה את הפרספקטיבה  ונשפר את ההרגשה הכללית .

Summary
כלים לשינוי תפיסה והרגלים.
Article Name
כלים לשינוי תפיסה והרגלים.
Description
כלים לשינוי תפיסה והרגלים. מידע וכלים בעבודה על שינוי הרגלים ושינוי תפיסה. מודל אמת, מודל אפרת, כלים מתוך CBT, ביירון קייטי ופסיכולוגיה התנהגותית.