התאמת תזונה למחלות ומצבים שונים​

הקשר בין תזונה למחלות

יש קשר ישיר בין תזונה , בריאות ואיכות חיים. לכן יש חשיבות רבה להתאמת תזונה למחלות ומצבים שונים. באופן אישי , בהתאם לצרכים ולמצבו הבריאותי. חשוב לזכור שהתזונה יכולה לתמוך בנו לחיים בריאים וטובים. אך היא רק מזינה את גופינו. אז נסו לא להפוך אותה למרכז החיים. 

תזונה ים תיכונית ידועה בסגולותיה לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות.

הדיאטה הים תיכונית, מבוססת הרגלי התזונה הבסיסיים שלנו  –  מזונות טריים, זמינים ולא מעובדים, ובעיקר על מזון צמחי.

מומלץ להפחית מזונות מעובדים, שתיה מתוקה, ובשר אדום.  ולהגביר צריכה של פירות וירקות במגוון צבעים, קטניות ודגנים מלאים.

כמו גם טחינה, שמן זית, אגוזים וגרעינים, דגי ים כמו סלמון, טונה, הליבוט, מעט עוף והודו (החלקים הרזים) .ביצה,  מוצרי חלב ותחליפיו, סויה, טופו, יוגורט ומוצרי חלב לא שמנים וללא תוספת סוכר 

עם זאת – יש אנשים הסובלים מסוכר, כולסטרול, כבד שומני, רפלוקס, עצירות ועוד ולכל אחד יש להתאים באופן אישי את השינוים התזונתיים המתאימים לו. לפניכם קווי היסוד הבסיסים. 

רשימת קניות בסיסית

כאמור, המזון  שנכון לנו לאכול, הוא לא תמיד המזון הנכון והבריא למישהו אחר.

המין, הגיל, המצב הבריאותי, הרגישויות, הפעילות, הגנטיקה, כולם בעלי השפעה על בריאותינו, וגם על המזון המתאים לנו.

אמנם יש לעשות התאמה אישית של התזונה לכל אחד. עם זאת – לכולנו מומלץ להימנע ככל הניתן ממזון מעובד ומתועש. להפחית  סוכר ומלח , החבויים במזונות רבים , כמו רטבים, מאפים, יוגורטים ועוד. 

מה כן כדאי ? 

לשתות מספיק (מים).

לאכול מזון טרי ולא מעובד, ירקות, פירות , שומנים בריאים, קטניות, ויטמינים ומינרלים.

לנסות להקשיב למנגנון הרעב והשובע.

לחיות בריא – להיות פעילים, לישון מספיק ולהיחשף לטבע.

לא לעשות שינויים דרסטיים אלא שינויים שאפשר לחיות איתם.  להתחיל בצורה מתונה, להקשיב לגוף, לייצר לעצמנו הצלחות קטנות ותחושת מוטיבציה .

תזונה בריאה ​

תזונה בריאה – מאוזנת, מבוססת על מזונות מגוונים מהצומח.  שלא עברו עיבוד או עברו עיבוד מינימלי.  תפריט ים תיכוני.  השומר על בריאותינו ועל משקל בריא ויציב בטווח התקין.

לתזונה הבריאה  4 מימדים: המימד הבריאותי , הסביבתי,  החברתי-תרבותי והכלכלי. 

חשוב לשמור על משקל תקין. שנמדד לפי BMI, שיש קורלציה בין ערכיו לבין התפתחות מחלות.

הBMI נמדד לפי ק״׳ משקל / גובה בריבוע. כשהטווח הבריא הוא בין 18.5-24.9.

אך חשוב לשים לב גם להרכב הגוף, היקף הבטן וכו׳. לשם כך ניתן להיעזר בדיאטנית. 

מקורות רכיבי המזון בתזונה​

  • ירקות ופירות – לפחות 5 מנות ביום, יותר ירקות מפירות, רצוי ב5 צבעים. (אדום, ירוק, לבן, סגול, כתום ),  רצוי בקליפתם, לאחר שטיפה.לירקות  יתרונות רבים בשיפור ל״ד, מניעת מחלות שונות, מקור לסיבים תזונתיים, מיקרונוטריינטים חיוניים,ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון . והם מצויים בקשר הפוך לאירועים של מחלות לב ושבץ, כולסטרול ומחלות מטבוליות נוספות. 
  • פחמימות – מומלץ להעדיף פחמימות מורכבות ומלאות, העשירות בסיבים תזונתיים ובמיקרונוטריינטים. כמו קטניות (חומוס, אפונה, עדשים, שעועית,  פול, תורמוס, סויה), דגנים מלאים (כוסמין, שיפון, שיבולת שועל, שעורה, טף, חיטה, כוסמת, אורז, דוחן, קינואה, אמרנט, ועוד) ופחות סוכרים פשוטים (משקאות ממותקים ואלכוהוליים, מוצרים תעשייתיים, דבש)
  • שומן – הפחיתו צריכת שומן רווי (בעיקר מהחי-בשר שמן, חמאה, גבינות שמנת וכן בשמן דקלים וקוקוס) ושומן טרנס (בעיקר מזונות מעובדים – בורקס, פיצה, מלאווח, ג׳חנון, עוגות, עוגיות, גלידות וכו) נמצא קשר בין עליה בצריכתן לעליה בסיכון למחלות לב, עליה ברמות LDL, ירידה ברמות HDL, עליה בגורמי דלקת ובסיכון להשמנה ואף לתחלואה במספר סוגי סרטן.  
  •  

מקורות רכיבי המזון בתזונה-המשך​

    • שומן:  העדיפו חומצות שומן בלתי רוויות, המצויות בשמנים מהצומח, עם עדיפות לשמן זית, אבוקדו, אגוזים,שקדים וטחינה. וחומצות שומן W3 המצויות בדגי ים ובריכה: כמו סלמון, טונה, סול, בקלה, הליבוט וזהבון. וכן בזרעי פשתן, צ׳יה, אגוזי מלך ומרווה מרושתת.
    • חלבון: הקפידו על צריכת חלבון בארוחה, יש לו תפקיד משמעותי בויסות הרעב, שימור מסת שריר ועוד. עם זאת עודף לא מבוקר מכל דבר עלול להזיק. ההמלצה הכללית היא 0.8-1 ג׳/ק״ג חלבון ליום. כשיש צורך בהתאמות בהתאם למצבים שונים, כמו גדילה, ספורט, ניתוחים, בעיות כליה ועוד. המקורות המומלצים יותר לחלבון הם דגים, קטניות, טופו, חלקים רזים של עוף, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן , אגוזים ושקדים
    • שתיה – מומלץ לשתות מים. להימנע ממשקאות ממותקים, מיצי פירות, משקאות אנרגיה, אלכוהול ומים בטעמים.
    • להקפיד לאכול צלחת בריאה ומגוונת המבוססת על ירקות, שומן בריא, חלבון , ופחמימה מלאה.

How to​

המלצות למחלות, מצבים שונים, והפרעות מטבוליות – מידע כללי.

*חשוב : המידע לא מהווה חלופה לייעוץ רפואי ולטיפול מותאם אישית.

Believe and act as if it were impossible to fail. – Charles Kettering

Summary
התאמת תזונה למחלות
Article Name
התאמת תזונה למחלות
Description
התאמת תזונה למחלות . הקשר בין תזונה, בריאות ואיכות חיים. על תזונה מותאמת אישית. תזונה הים תיכונית, וקווים להתאמת התזונה למצבים בריאות שונים. סוכר, כולסטרול, כבד שומני, רפלוקס, עצירות ועוד - קווי יסוד להתאמה אישית.