כבד שומני – מחקר חדש

מחקר חדש שנעשה בישראל - לגבי הקשר בין צריכת בשר לבין כבד שומני

מאמר שפורסם בNutrients לגבי סקר שנערך בישראל לגבי כבד שומני. הראה קשר בין צריכת בשר סה"כ, אדום ו/או מעובד עם שכיחות NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease – כבד שומני לא אלכוהולי) ופיברוזיס .

כבר בתחילת המחקר לנבדקים עם צריכת בשר גבוהה היה פרופיל מטבולי פחות טוב (רמות גבוהות יותר של סוכר בסרום ועוד). 

 

 

את המחקר התחילו מעל 900 נבדקים בגילאי 40-70. הנבדקים עברו בדיקת פיברוסקאן ואולטראסאונד כבד , ומילאו שאלוני צריכת מזון. 

המעקב היה בממוצע כ-7 שנים. 

מחקר זה לא מצא קשר בין עופות ודגים לבין NAFLD. אבל כן נמצא קשר בין צריכת בשר אדום ובשר מעובד להתפרצות או המצאות כבד שומני. 

צריכה גבוהה של בשר אדום ו/או בשר מעובד נקשרה לאבחנה של NAFLD עם ALT מוגבר, (מרמז על פגיעה כבדית תאית).

ולסיכום – לבריאותנו בכלל, לבריאות הסביבה ולאנשים עם מחלת כבד שומני בפרט –  מומלץ למזער את צריכת הבשר האדום והמעובד (בנוסף להתערבויות נוספות).

אבל למה??

ההשפעה המזיקה של צריכה גבוהה של בשר על בריאות האדם מבוססת במחקרים רבים ומתייחסת להשפעתו על שינויים מטבוליים כמו עמידות לאינסולין ומחלות קשורות: סוכרת סוג 2 , תסמונת מטבולית מחלות קרדיווסקולרית ועוד.

מספר גורמים שעשויים להסביר את הקשר בין צריכת בשר לבין NAFLD ופיברוזיס:

  • תכולה גבוהה של שומנים רוויים וכולסטרול,
  • ברזל heme,
  • מוצרי קצה של גליקציה מתקדמים (AGEs).
  • אמינים ותוצרי לוואי אחרים של חמצון חלבוני שריר .
  • חמצון של שומנים רוויים וכולסטרול וייצור רכיבים המעודדים דלקת ופיברוגנזה בכבד.
  • גם המיקרוביום של המעי  עשוי לתרום לקשר שנמצא במחקר .
Summary
כבד שומני - מחקר ישראלי חדש
Article Name
כבד שומני - מחקר ישראלי חדש
Description
כבד שומני - מחקר חדש. התאמת תזונה למחלות - על כבד שומני, הקשר לתזונה . מחקר לגבי השפעת צריכת בשר אדום ובשר מעובד על הבריאות https://wellnessclub.co.il