קצת על תזונה נכונה - על צמחונות, טבעונות, וקיימות.
תזונה בריאה – מאוזנת, מבוססת על מזונות מגוונים מהצומח. שלא עברו עיבוד או עברו עיבוד מינימלי. תפריט ים תיכוני. השומר על בריאותינו ועל משקל בריא ויציב בטווח התקין.
בעקרון, לכולם מומלץ לבסס את התפריט על יותר מזון מהצומח. להפחית צריכת שומנים רווים, כמו בשר ומוצרי חלב שמנים. להגביר צריכת ירקות, קטניות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ופירות.
לשלב בתפריט דגים, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן. שמן זית, אבוקדו וכמה שפחות מזון מעובד.
לתזונה הבריאה 4 מימדים: המימד הבריאותי , הסביבתי, החברתי-תרבותי והכלכלי. ותזונה צמחונית או טבעונית מאוזנת יכולה לממש את ארבעתם נהדר.
צמחונות, טבעונות וקיימות: איך הבחירה האישית משנה את פני העתיד
בעולם בו אתגרי האקלים והקיימות הופכים לנושאים בוערים יותר ויותר, הבחירות האישיות שלנו — במיוחד אלו הקשורות בתזונה — מקבלות משמעות רחבה הרבה מעבר לצלחת.
– צמחונות: תזונה שמבוססת על מוצרים מהצומח, תוך הימנעות מצריכת בשר ודגים. ישנן גרסאות שונות לצמחונות.
–טבעונות: תזונה ואורח חיים שמבוססים על מוצרים מהצומח בלבד, תוך הימנעות מוחלטת מכל מוצר מהחי — כולל חלב, ביצים, דבש ולעיתים גם מוצרי עור מהחי.
קיימות
תעשיית הבשר והחלב נחשבת לאחת מהמזהמות הגדולות ביותר בעולם: אחראית לפליטות גזי חממה בהיקפים עצומים. תורמת לכריתת יערות, במיוחד יערות גשם. צורכת כמויות אדירות של מים, קרקע ואנרגיה. וגורמת לדלדול משאבי טבע ולפגיעה במגוון הביולוגי.
מעבר לתזונה מבוססת צומח מפחית משמעותית את טביעת הרגל האקולוגית של כל אחד ואחת מאיתנו. לפי מחקרים, מעבר לטבעונות יכול להפחית את פליטות גזי החממה האישיות בעד 50%, ולחסוך אלפי ליטרים של מים ביום אחד בלבד.
מעבר הדרגתי — אפשרי וריאלי
אם הרעיון של שינוי תזונה מרתיע — אין צורך לבצע מהפכה ביום אחד. אפשר להתחיל בצעדים קטנים:
– להקדיש יום אחד בשבוע לאכילה ללא מוצרים מהחי (למשל, "יום שני ללא בשר").
– לבחור מוצרים מן הצומח שמרגישים טבעיים ומשביעים.
– לנסות מתכונים חדשים ומגוונים שמביאים שמחה ויצירתיות לארוחה.
טוב לסביבה , לגוף ולנפש
מעבר לתזונה צמחונית או טבעונית יכול להיטיב עם הבריאות:
– הפחתת הסיכון למחלות לב, סכרת סוג 2 ומחלות כרוניות נוספות.
– שיפור תפקוד מערכת העיכול.
– תחושת קלילות ואנרגיה מוגברת.
בנוסף, עבור רבים הבחירה הזו מחוברת גם לערכים של חמלה, מודעות והשפעה חיובית על העולם.
הבחירה לצמצם צריכה של מוצרים מהחי אינה רק טרנד — זו אמירה ערכית על העתיד שבו נרצה לחיות. צמחונות וטבעונות הן גשרים אישיים ופשוטים לעבר עולם מקיים יותר, בריא יותר ומודע יותר.
וחשוב לזכור שגם שינוי קטן הוא צעד גדול. 🌿
תזונה נכונה
תזונה מבוססת צומח. יכולה להיות מאוד בריאה במידה והיא מכוונת לצריכה של מזונות לא מעובדים מהצומח.
וכוללת בתוכה מגוון של ירקות, קטניות (חומוס, אפונה, עדשים, שעועית, פול, סויה וכו'), פירות, דגנים מלאים, אגוזים, גרעינים, זרעים, עלים, עשבי תיבול ותבלינים. בדגש על בישול והכנה עצמית. הקפדה על גיוון, צריכה של כל הנוטריינטים.
לצמחונים או טבעונים שאוכלים מאוזן, סיכוי נמוך לסבול מיתר שומנים בדם, לחץ דם גבוה, סוכרת, מחלות לב והשמנה.
טבעונות בריאה, נכונה ומאוזנת, היא לא הורדת מזון מהחי ואכילת מזונות מזוקקים ומעובדים, אלא אכילת תפריט בריא ומזין.
טבעונים רבים לא אוכלים בריא. ועלולים להגיע לצריכה לא מספקת של יוד, אומגה 3, חלבון, סידן, ברזל , אבץ ועוד.
כמו כל שינוי בחיים, חשוב לבנות אותו על בסיס ידע, נסיון ויישום. ותמיד כדאי לבדוק ולוודא שעשינו את השינוי בצורה הבריאה ביותר.
ולמעוניינים – הקורס המלא לצמחונות וטבעונות.
טיפים לבישול, העשרה ורשימת קניות
עמדתה של אגודת התזונה האמריקאית, American) ADA Dietetic Association), היא שדיאטות צמחוניות או טבעוניות שבנויות נכון, הן בריאות, ויש להן יתרונות בריאותיים במניעה של מחלות מסוימות וַבטיפול בהן.
תזונה צמחונית/ טבעונית נכונה ומאוזנת לרב מכילה פחות קלוריות, ויותר סיבים. גורמת לשינוי באוכלוסיית המעי , מספקת יותר ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ועוד .
בכל מקרה רצוי להתחיל לעשות את השינוי עם תכנון והדרכה, כדי לא להיות בצד הלא נכון של המטרה…
עבורכם מיתוסים בצמחונות וטבעונות, טיפים , מידע חשוב, מדריך קניות.