טרום־סוכרת - התרעה לפני מחלת הסוכרת

פענוח של בדיקות הדם

מדדי בדיקות העלולים להעיד על טרום סוכרת או סוכרת.

סוכר בצום: הערך התקין לסוכר לאחר צום של 8 שעות הוא בין 70-100 מ"ג/ד"ל. טרום סוכרת היא כאשר הערכים הם בין 100-125 מ"ג/ ד"ל.

רמות סוכר לאחר האוכל:  הערך התקין לסוכר לאחר העמסה של 75 גרם גלוקוז הוא  עד 140 מ"ג/ד"ל. טרום סוכרת היא כאשר הערכים הם בין 140-199 מ"ג/ד"ל.

המוגלובין מסוכרר Hb A1C : ערך תקין הוא עד 5.7%. טרום סוכרת היא כל ערך הגדול מ 5.7% וקטן מ6.5%.

טרום סוכרת על מה ולמה

טרום סוכרת הוא מצב ביניים, בו הגוף מאותת לנו כי הגיע הזמן לעשות שינוי. כי הסיכון לפתח מחלת סוכרת או מחלות לב וכלי דם הוא גבוה מאוד.

מטרת הטיפול היא להגיע ולשמור על תוצאות מטבוליות אידאליות, של ערכי סוכר בדם בנורמה, פרופיל שומנים מאוזן, רמות לחץ דם מאוזנות.

במטרה למנוע או להאט את קצב התפתחות הסיבוכים הכרוניים של מחלת הסוכרת, תוך שימור ההנאה מהאכילה ובחירה בריאה ומודעת.

 

תזונה ותוספים

ירידה במשקל  בשיעור של 5%-10%, לסובלים מעודף משקל יכולה לעכב את התפתחות הטרום־סוכרת ולאזן גורמי סיכון נוספים.

תזונה ים תיכונית. הוכחה כיעילה ומאוזנת.

כרומיום, מגנזיום  – מינרלים שיכולים לעזור למטבוליזם הסוכר והכולסטרול. 

חילבה, ג׳ימנמה, קינמון, גדילן, תמצית עלי זית – יכולים לעזור במטבוליזם הסוכר .

אומגה 3 וויטמין D – יכולים גם להשפיע על מטבוליזם הסוכר בגוף.

**מומלץ להתייעץ בדיאטנית ולהתאים את הטיפול המתאים.

המלצות תזונה - מה כן

1. בחירת  תפריט אישי ומעשי הכולל את כל קבוצות המזון: בהתאם להעדפות, גיל, מין, משקל, גובה, פ"ג , סדר יום .
2. חלוקת התפריט למספר ארוחות ביום, בהתאם לצרכים.
3. העשרת התפריט בירקות.
4. דגש על אכילת קטניות ופחמימות מורכבות.
5. הגברת צריכת שומנים בריאים כמו שמן זית , אבוקדו וטחינה והפחתת צריכת שומן רווי וטרנס.
6. אכילה איטית, ליד שולחן, ללא הסחות דעת. אכילה מתוך רעב ועד שובע נעים.

המלצות -מה פחות

כיון שהפחמימות מהמזון הם הגורם העיקרי המשפיע על רמת הסוכר בדם אחרי האוכל. רצוי  להקפיד על שילוב נכון של אבות המזון בארוחה,  במטרה לגרום לעלייה איטית יותר של רמות הסוכר לאחר האוכל. 

מומלץ להגביל את כמות הפחמימות בארוחה. לפזר את צריכת הפחמימות על פני היום. 

להפחית צריכת סוכרים פשוטים ומזונות מעובדים. ולהעדיף פחמימות מלאות וקטניות 

להמעיט באכילת סוכרים פשוטים: סוכר, סוכר חום, דבש, ריבה, שוקולד, ממתקים, עוגות, עוגיות, גלידה, משקאות ממותקים  ומיצים.

להגביל צריכת מלח- להוסיף פחות ולאכול פחות מזונות מעובדים.

דגשים - טרום סוכרת

 כמה דגשים מומלצים :

  • לשמור על משקל תקין – לרב, ירידה של 5-10% במשקל מראה שיפור בערכי סוכר, כולסטרול ול״ד. 
  • תזונה נכונה – לפי כללי התזונה הים התיכונית . ותשומת לב להרגלי האכילה.
  • פעילות גופנית – מומלץ להקפיד על אורח חיים פעיל ולתסף בלפחות 150 דקות שבועיות של פעילות גופנית יזומה.
  • הפסקת עישון
  • טיפול תרופתי, במידת הצורך.
Summary
התאמת תזונה למחלות -טרום סוכרת
Article Name
התאמת תזונה למחלות -טרום סוכרת
Description
מידע לגבי טרום בסוכרת, הגדרות, בדיקות, משמעות, תזונה מתאימה, מה כדאי ומה לא. על תוספי מזון, דגשים חשובים, שינוי והרגלים ועוד.