עצירות - קושי ביציאות

הגדרה - קושי ביציאות

עצירות מוגדרת גם בהתאם למספר היציאות וגם בהתאם להרכב הצואה. 

יציאה של פחות מ-3 פעמים בשבוע. ו/או יציאה קשה וצורך במאמץ, אי נוחות או כאב, לשם התרוקנות, לפחו ברבע מפעולות ההתרוקנות.

שכיחות התופעה נרחבת מאוד, מעל 20% מהאוכלוסיה, נשים יותר מגברים ומבוגרים יותר מצעירים.

חשוב לאבחן את סיבת העצירות ולהתייעץ ברופא ובדיאטנית לבחינת הגורמים לעצירות. 

**ירידה לא מתוכננת במשקל, דימום רקטלי, כאבי בטן נשנים, שינוי בהרגלי היציאה – דורשים בירור רפואי.

עצירות על מה ולמה

עצירות יכולה להיווצר עקב:

 זמן מעבר איטי של המזון במעי,הפרעה בריקון הרקטום, זמן מעבר במזון במעי תקין.

עצירות יכולה להיות גם משנית למחלות כרוניות – כמו תת פעילות של בלוטת התריס, סוכרת.

משנית לאורח חיים מודרני, לחץ, סטרס, שינוי שיגרה.

 משנית לשימוש בתרופות

וכמובן משנית לתזונה לקויה וחוסר פעילות.

עצירות לא מטופלת עלולה להעלות סיכון  לטחורים, פיסורה ודיברטיקוליטיס.

 

תזונה ותוספים

  1. להקפיד לשתות לפחות 8-10 כוסות מים /תה צמחים/ מים עם לימון/ סודה ביום 
  2. לנסות להתחיל את היום עם כוס מים פושרים עם לימון
  3. ניתן להרתיח או להשרות שזיפים מיובשים במים, לשתות את המים ולאכול את השזיפים.
  4. לנסות לשתות כף שמן זית עם/בלי לימון על קיבה ריקה
  5. להתחיל את הבוקר עם יוגורט (פרוביוטיקה)+ כף פשתן טחון
  6. ניתן לשלב (לאחר התייעצות) תוספי מזון כמו בנפייבר, נורמלקס, פסיליום.
  7. חשוב להמנע ממשלשלים שעלולים לגרום להתמכרות ולתלות בהם.
  8. עצירות הנובעת מזמן מעבר איטי במעי יכולה להשתפר בעזרת ביופידבק.
  9. עצירות הנובעת מהפרעה בריקון הרקטום יכולה להשתפר בעזרת ביופידבק, תרגול רצפת האגן ושיטת פאולה. 

המלצות תזונה - מה כן

  1.  להסדרת מערכת העיכול – נסו להקפיד לאכול ארוחות מסודרות, להתחיל את היום בארוחת בוקר שתגרה את פעולת המעי. 
  2. להגדיל בהדרגה את צריכת הסיבים בתפריט , ולהקפיד לשתות בהתאם.
  3. להרבות בצריכת ירקות, פירות, שמן זית ושמנים בריאים, בהתאם להנחיות התזונה הים תיכונית ובהתאם למצב הבריאותי. 
  4. להגביר צריכת סיבים תזונתייםהיוצרים נפח ומצע לפעילות החידקים, כמו שיבולת שועל, קטניות , פירות וירקות (בתוספים:גואר גם ,פסיליום ופקטין) וסיבים לא מסיסים כמו סובים חיטה, דגנים מלאים, כרובית, שעועית ירוקה- המגדילים את משקל הצואה ותנועתיות המעי.
  5. לבדוק השפעת סלק טרי/מבושל.

המלצות - מה פחות

  1. מומלץ להמנע משתיית אלכוהול.
  2. להפחית צריכת מזונות מעובדים ודלים בסיבים.
  3. להפחית צריכת שומן מהחי (בשר, מוצרי חלב, ביצים) סוכר לבן ומזון דל סיבים. 
  4. להמנע משימוש קבוע במשלשלים.

עצירות - כמה דגשים

  1. כאשר מרגישים צורך להתרוקן , נסו לא להתאפק .
  2. נסו להרגיל את הגוף ולהכנס לשירותים בזמנים קבועים
  3. פעילות גופנית מסייעת לפעילות המעיים ויכולה להקל על היציאות 
  4. תנוחת כריעה, ישיבה בשירותים כאשר הרגליים מונחות על שרפרף יכולה להועיל. 
  5. לנוטלים תרופות ותוספי מזון – רצוי להתייעץ ברופא או ברוקח לגבי אפשרות של תופעת לוואי-עצירות. 
  6. מטעמי חסימה, לאנשים עם מעיים צרים או עם צלקת במעיים (כתוצאה מניתוח) יש להתייעץ ברופא לגבי צריכת סיבים וסוג הסיבים.

Discipline is choosing between what you want now and what you want most. -Abraham Lincoln

Summary
התאמת תזונה למחלות - עצירות
Article Name
התאמת תזונה למחלות - עצירות
Description
עצירות - קושי ביציאות. הגדרה, על מה ולמה, תוספי מזון לעצירות, שינוי הרגלים. תזונה עשירה בסיבים , שתיה ופעילות .מה כן ומה לא