איכות חיים - חיים בריאים, עם משמעות
על איכות חיים – חיים בריאים עם משמעות. איך לחיות בבריאות ובשלווה, עם תשוקה וסיפוק. או כמו שאומרים היפנים 生き甲斐 ״איקיגאי״ – האושר טמון בפעילות מתמדת .
生き חיים + 甲斐 כדאי. 甲 להיות ראשון. 斐 יפה.
זוהי תפיסת החיים היפנית שמשמעותה – משמעות החיים, הסיבה להיות, הגשמה עצמית. שילוב של מה שאני אוהב, מה שאני טוב, מה שהעולם צריך ומאפשר גם פרנסה טובה. כל אלה יחדיו נותנים משמעות לחיים, הגשמה , תחושת תכלית, ונקודת מבט חיובית.
אבל איך אפשר בלי תזונה בריאה? הדרך לאיכות חיייים משלבת בין חיים פשוטים, הפחתת לחץ, שייכות לקהילה ופעילות גופנית.
כדי לשמור על איכות חיינו לא צריך לנדוד עד ליפן. אם נסתכל על דברי הרמב״ם: ״ שֶׁיָּשִׂים הַכַּוָּנָה בַּאֲכִילָתוֹ וּבִשְׁתִיָתוֹ, …וּשְׁנָתוֹ וִיקִיצָתוֹ, וּתְנוּעָתוֹ וּמְנוּחָתוֹ – בִּבְרִיאוּת גּוּפוֹ …- שֶׁתִּמְצָא הַנֶּפֶשׁ כֵּלִים בְּרִיאִים וּשְׁלֵמִים לִקְנוֹת הַחָכְמוֹת וּקְנוֹת מַעֲלוֹת הַמִּדּוֹת וּמַעֲלוֹת הַשִּׂכְלִיּוֹת עַד שֶׁיַּגִּיעַ לַתַּכְלִית הַהִיא״ . רפואת הגוף היא חלק בלתי נפרד מבריאות הנפש וההתקדמות הרוחנית.
בחמשת האיזורים הכחולים – שילבו את הכל יחדיו: גם חיי קהילה ותחושת שייכות. משפחתיות, תזונה מבוססת צומח ולא מעובדת, פעילות גופנית, תחושת משמעות ומטרה, וקצב חיים נוח.אז איך פורטים את זה לחלקים קטנים?

לאמן מחדש את האמיגדלה
אמיגדלה (αμυγδαλή – שקד ביוונית) היא האיזור במוח שאחראי על זיכרונות לטווח הקצר. על הצד הרגשי של הזיכרון, וויסות הרגשות, וההתנהגות החברתית שלנו.
האמיגדלה כביכול שומרת עלינו מסיכון, ומשאירה אותנו במקום ה״בטוח״, שאנחנו מכירים. ולכן – מתקשים לעשות שינוי .
היא האחראית על התגובה לפחדים, לחרדות, אבל גם לתחושות של עונג.
שינוי הרגלים, גם אם הוא למטרה חיובית, מעורר גירוי לאמיגדלה על שינוי השגרה . האיזון מופר, והאתגר, או ההזדמנות מעוררים מעין פחד.
מאגר הזיכרון הרגשי של המוח, משווה בין מה שקורה עכשיו ובין דפוסים שמורים מחוויות העבר.מפרש סכנה ומתריע, ע״י הפרשת הורמוני לחץ, הגברת קצב הלב והחלשת תפקודים חיוניים (כמו חשיבה רציונלית) .
וכך, כל נסיון לעשות שינוי נתפס ונחווה כמאיים ונוצרת התנגדות פנימית לשינוי. או בשפתנו:״הכל טוב״, “אין לי זמן, כסף,כוח רצון ,משמעת״ וכו׳.
אבל, כמו שאומרת קארול דואק, יש לנו ״מוח גמיש״. המוח שלנו, בדיוק כמונו, לומד ומשתנה כל הזמן. וניתן להשפעה. אימון המוח,בעזרת קשיבות, מיינדפולנס, נוכחות ברגעי חרדה או לחץ. ההבנה שהרגשות שלנו הם תגובה מוחית שניתנת לשינוי, תאפשר להנו לעשות שינוי. וכך, בעזרת תכנות מחדש, ניתן להמיר הרגלים לא מועילים, בהרגלים טובים יותר .