מוטיבציה והגשמת מטרות

שני סוגי מוטיבציה ​

נתחיל במוטיבציה – ישנן 2 סוגי מוטיבציה:

מוטיבציה פנימית–  מה ה״למה״ שלכם. מוקד שליטה פנימי, מתוך בחירה מבפנים, לא בשביל רווח . אלא בגלל דחף ומיקוד שליטה פנימי. עשיית דברים משום שהם מאתגרים, מעניינים או מהנים. הנעה מתוך בחירה וכוח פנימי למימוש עצמי. (ולא שליטה על הבחירה שלנו ע״י שכר ועונש).  עשייה מתוך עניין, לשם סיפוק ותחושת מסוגלות. כי ״אני רוצה״ לעשות שינוי וכי ״זו הדרך הטובה ביותר עבורי״ לשם כך. 

מוטיבציה חיצונית – כשהמטרה היא חיזוק מבחוץ, בשביל תמריץ, פרס או למניעת העונש. עשייה למען תמורה מסויימת. המוטיבציה היא אמצעי להשגת המטרה. וכך שקשה יותר להתמודד עם כשלון או אי הצלחה, כי לא רואים את הרווחים של הדרך.  מטרת ההתנהגות היא השגת הגמול, המנעות מסנקציה או הרגשה לא נעימה. תחושה של אילוץ, במקום בחירה. ״אני חייב״ לרדת במשקל כי אחרת … ולא ״אני רוצה לרדת במשקל, כי זו הדרך ל..״ 

פעמים רבות, מתחילים תהליך מתוך מוטיבציה חיצונית. אבל היא לא תחזיק לאורך זמן, אלא אם, נבנה מוטיבציה פנימית שתאפשר לנו להתמיד ולהינות גם מהדרך. 

שלושה מרכיבים למוטיבציה

בספר ״מוטיבציה״ של דן פינק הוא מדבר על 3 מרכיבים עיקריים למוטיבציה: אוטונומיה, מומחיות ותכלית.

אוטונומיה -חופש פעולה. תחושה שסומכים עלינו, או שאנחנו סומכים על עצמינו.

מומחיות – שיראו בנו מומחים בתחומינו.לא לציית לחוקים אלא לקחת אחריות, מוטיבציה אישית, להיות מעורבים בתהליך ולחתור למומחיות . ( לא עושה דיאטה כי הדיאטנית אמרה שצריך אלא בוחר לקחת אחריות על הבריאות שלי, על האתגר שלקחתי על עצמי..) ולשם אגייס את כל חוזקותי ויכולותי.

תכלית- משמעות, שתהיה למה שאני עושה משמעות עבורי, לא רק שאחרים יוקירו ויעריכו את מעשיי , אלא שיהיה גם לי ״תגמול נפשי״ ודלק להמשיך.

בידקו עם עצמכם מהם 3 המרכיבים שלכם? מה המוטיבציה הייחודית שלכם? מה המקומות שבהם אתם צריכם להרגיש חופש פעולה? מה המקומות שאתם רוצים להתמחות בהם למען עצמכם?  מה גורם לכם להרגיש משמעות?

כשתדעו מה הדברים שבהם אתם חשים, או מתכווננים לתחושת חופש פעולה, מומחיות ומשמעות  – תהייה לכם סיבה טובה לקום בבוקר ולהניע את עצמכם לכוון,  כל בוקר מחדש. 

כמה אתם רוצים לעשות את השינוי ?

רוצים?  בסולם של 1-10 עד כמה אתם באמת רוצים, משתוקקים לעשות את השינוי? עד כמה חשוב לכם לעשות אותו ?

עד כמה המצב הנוכחי מפריע לכם ?מה המחירים שאתם משלמים על המצב הנוכחי? מה המחירים שתשלמו בעתיד? באיזה תחומים בחייכם הוא פוגע? 

עירכו רשימת יתרונות שיש או יכולים להיות לכם בחיים לאחר השינוי. 

מסוגלים?  באותו סולם בדיוק, עד כמה אתם מאמינים ביכולת שלכם לבצע את השינוי ? כמה אתם מאמינים ביכולת שלכם ??

בידקו עם עצמכם מה הדברים שיכולים לעזור לכם להעלות את תחושת המסוגלות .

מוכנים?  עד כמה קיימת בכם מוכנות להשקיע בתהליך?

הגענו לסדרי עדיפויות – באיזה שלב של קבלת החלטות אתם נמצאים כרגע?  לא מספיק לרצות ולהיות מסוגל. כשתמצאו את החיבור בין רצון , יכולת וסדר עדיפויות – אז תתחילו לחשוב איך לעשות את השינוי. 

מעגל הזהב של סימון סינק

מעגל הזהב של סיימון סינק  –  הדרך הנכונה ביותר לעשות שינוי אמיתי. מעגל שמרכזו למה וסביבו האיך והמה..
 חישבו טוב על ה״למה״  : למה אני רוצה לעשות את השינוי הזה. למה אני צריך את זה. מה המוטיבציה שלי לכך?
התחילו לפעול מהמרכז, מה״למה״ שבפנים. למה החלטנו לאתגר את המצב הקיים .
כשיהיה לנו ״למה״ מספיק ברור, ונדע בדיוק מה הביא אותנו ליעד החדש שהצבנו לעצמנו, 
יהיה לנו קל יותר לעבוד על ה״איך״ לעשות את זה, ו״מה״ לעשות.
 

השראה ותמיכה

מצאו השראה מאחרים שהשיגו את מה שאתם רוצים להשיג, קיראו סיפורי הצלחה וחפשו את ה״למה״ שגרם להם להצליח . קחו השראה מהדרך וההתמודדות. לא מהתוצאה. 

הפסיכולוג רון פרידמן קורא לזה :“הנדסה לאחור” – להתבונן בדבר שאני רוצה להגיע אליו או לעשות. ולהבין כיצד תוכנן, וכיצד ניתן ליצור אותו מחדש.  איסוף מידע, דפוסים, טכניקות. כדי לדייק מה נותן לנו את ההשראה ולשכלל את עצמנו בהשראתו, בהתאם לערכים ולשאיפות שלנו. 

דאגו לתמיכה בתהליך שאתם עוברים – חברים, בני משפחה, חברים לעבודה,  קהילה דיגיטלית.. מצאו את רשת התמיכה שלכם, בעולם האמיתי או הדיגיטלי.

שתפו אותם בפוסט בפייסבוק/ אינסטגרם, יעזור לכם לשמור על המיקוד מצד אחד. וכיון שהתחייבתם לעולם, לא תוכלו לסגת.

דאגו גם לעדכן אותם , עדכון שבועי לגבי ההתקדמות. חישבו איזה משאבים נוספים עוזרים לכם להצליח בתחומים אחרים בחיים, והעזרו בהם. 

לוח חזון

צרו לוח חזון, לוח השראה, או רק מנטרה. הרעיון העיקרי הוא שבכל מקום יהיו לכם תזכורות לגבי המטרה. 

על לוח חזון מודבקות תמונות, מילים, משפטים וכל מה שיכול להזכיר לכם את מה שאתם מבקשים לאני העתידי שלכם. הרגשות והחוויות שאתם רוצים לחוות, ו"האנרגיה" שאתם מבקשים ליצוק לחייכם.

״חזון אישי״ – מתמקד במה שאנו רוצים להיות, בהתאם לתכונות שלנו, לערכים שלנו, ולאיזה הישגים נרצה להגיע. כשרואים מראש את המטרה, קל יותר לזמן לתוך חיינו את הרגשות והחוויות שאנו רוצים. להיות אפקטיביים ולעשות את הצעדים בדרך למטרה, כי המח שלנו כבר חווט כאילו היינו שם.

דמיינו את ההצלחה, לאן תגיעו, איך תרגישו, מה תעשו, מה ישתנה בחייכם… חוו לרגע את העתיד ,הרגישו בכל החושים איך זה יהיה להצליח. מה יקרה אם תעשו את השינוי, איזה תחומים בחייכם ישתנו. זה יעזור לכם לראות את היתרונות של המטרה בראש. לדעת עם מה תצטרכו להתמודד ולתכנן את זה.לדמיין את זה ולהוריד את המחשבות מהראש ללוח ההשראה .

אז גם בעזרת דמיון מודרך, נעצור, ניקח נשימה עמוקה, נסתכל פנימה, נדמיין איך תראה השנה שלנו. ובהמשך – ניצור כלי עזר ויזואלי, שיעזור לנו לראות ולהרגיש את מה שאנחנו מאחלים לעצמנו. לראות את התחושות והרגשות שאנחנו רוצוים להרגיש .

אנשי עסקים, לוחמים, ספורטאים, תלמידים ורבים אחרים. נעזרים בדמיון מודרך כדי להגיע למצוינות. כשרואים, מרגישים וחשים את התחושה בנק׳ הסיום. זה מקל על ההתמודדות. כך כביכול, מתנסים בדברים עוד טרם העשיה, יודעים ומכירים את המכשולים, הקשיים ודרכי ההתמודדות.

וכמובן – קל יותר להגיע אל המטרה הסופית.

מטרה אחת

אחרי כל מעידה, קשה לקום ולהתחיל מחדש. לשם כך , חשוב להתחיל ממטרה אחת. כשאתם מרגישים שאתם בתחתית, שאין סיכוי, בידקו עם עצמכם, יכול להיות שלקחתם עליכם יותר מדי. ואז – האנרגיה והמוטיבציה נשחקים .

אל תנסו להשיג יותר מדי מטרות בבת אחת. כדי להצליח להשיג מטרה צריך מיקוד ואנרגיה . עשו תכנית פעולה, ביחרו יעד אחד, לעת עתה, והתמקדו בו.

התמקדו ביעד ולא בתוצאה המושלמת. הביצוע תלוי בכם, התוצאה – בעוד גורמים רבים. היו מסופקים ואספו חוויות חיוביות, שמעלות את המוטיבציה, ממה שאתם עושים, מה שבתחום אחריותכם.

תוכנית פעולה

קבעו תאריך יעד להתחלת התהליך , סמנו אותו. ואל תתחילו מייד.

זה הזמן לתכנן – לכתוב תוכנית פעולה. להגדיל את הציפיה, המיקוד והאנרגיה לחשוב על היתרונות, לא להתעלם מהקשיים, אבל להתמקד בעשייה, בהתמודדות ובכמה טוב תרגישו כשתסיימו. במקום בכמה  קשה ומאתגר זה יכול להיות. 

הגדירו יעדים לפי SMART.

זיכרו שכל שינוי,  מעבר מנקודה א׳ לנקודה ב׳ יכול להיות בעשרות דרכים. לא להתייאש, אם יש מכשולים בדרך,אלא להתמקד במה שאנחנו רוצים, מה שיעשה לנו טוב ויאפשר לשינוי להכנס לחיינו.

צעדים קטנים

להתחיל בקטן. לבנות בטחון מהצלחות קטנות. כמו צעדים, נפילות והתרוממויות של תינוק שלומד ללכת. הצעדים הקטנטנים יצטברו להתקדמות גדול והרבה הצלחות.

וכמו אותו תינוק…לא מוותרים. גם אם אינכם במוטיבציה היום, היא תחזור. יצאתם למסע ארוך,  התרוממו מהמעידות . המעידות הם רק מכשולים קטנים בדרך למטרה הגדולה.

תמיד תחשבו  על שינוי לטובה שהחלטתם לבצע בחייכם וביצעתם. מה עשיתם שגרם לעצמכם להצליח לבצע את השינוי?

מה מהיכולות/ ערכים/ החלטות שהיו לכם שם יכולים לשמש אתכם בתהליך הזה ?

 

הדיבור הפנימי שלי

בידקו עם עצמכם איפה אתם עומדים? מה הדיבור הפנימי או הקול הדומיננטי שלכם אומר לכם?מה הסיפור הפנימי שאתם מספרים לעצמכם ועל עצמכם

איזה מהשירים מזוהה יותר עם תחושתכם? ״אני אפס, אני אפס..צעקתי לפני כולם במסיבה״ או לחלופין – ״אני ואתה נשנה את העולם,אני ואתה אז יבואו כבר כולם״..

שווה בירור..נסו לדבר לעצמכם בקול טוב, מרגיע, מעודד ומנחם, ולא בדיבור ביקורתי, שיפוטי ומאוכזב. דברו עם עצמכם כמו שהייתם מדברים אל הילד שלכם ( לכולנו יש ילד קטן ורגיש בפנים), דברו באופן שמקדם, מעודד לעשייה, מרגיע ומעצים, ולא מעכב ומוריד..

בקורס לשינוי הרגלים – פירוט מלא על שינוי הדיבור הפנימי, שינוי תפיסה ושינוי חשיבה.

 

ניהול אנרגיה

שימו לב לדברים הקטנים שממלאים לכם את המצברים.

מצאו נקודות  עצירה במהלך היום, למילוי מצברים (שיחה, ארוחה מסודרת, קפה במרפסת, פודקאסט או שירים באוטו, צעידה, יוגה, נשימות, שינה..) הטעינו את עצמכם מחדש.

בניית שגרה עם סדר יום, חלונות זמן, וזמן לעצמכם, יעזרו לכם לא רק להגיע למטרה יותר מהר, אלא גם לשמור על האנרגיה, המיקוד והמוטיבציה בדרך. 

כשיש סדקים במוטיבציה

קודם כל עוצרים ובודקים עם עצמנו – מה הסיבות שלנו לתהליך שעברנו? איזה  מחשבות מחבלות לנו בתהליך? איך ניתן לענות להן?

מזהים את הדיבור העצמי השלילי, ומנסים להחליף אותו במחשבה חיובית. במקום: "זה קשה מדי, שוב אכשל" ⇐ "אני יכול לעשות את זה״, ״כבר הצלחתי לעשות___״ ,״עברתי דרך משמעותית״. 

התמקדו במה שבשליטתכם ובמקום לחשוב ״למה לא עשיתי…״ לבחור ב ⇐ ״פעם הבאה אעשה…״

זיכרו – הדבר העיקרי שעומד ביניכם לבין המטרה שלכם, או לסיפור ההצלחה שלכם, הוא אתם- הסיפורים שאתם ממשיכים לספר לעצמכם על למה אתם לא יכולים לעשות את זה. בנו לעצמכם תחושת מסוגלות. מצאו את המשפט או המחשבה שתוכלו להשתמש בהם כדי לקבל תחושת ביטחון.

ניתן להיעזר בקורס לשינוי הרגלים 

Summary
מוטיבציה
Article Name
מוטיבציה
Description
על 2 סוגי מוטיבציה: מוטיבציה פנימית – מה ה״למה״ שלכם. מוטיבציה חיצונית – כשהמטרה היא חיזוק מבחוץ. מרכיבי המוטיבציה, כוח רצון, איך להתמיד ולראות את הדרך.