ענייני נשים- בריאות האשה

בכל עשור בחיי האישה – יש שוני בהתנהלות, בפעילות, בדרישות התזונתיות ובתזונה. שינויים קטנים בהרגלי באכילה יכולים להיות בעלי השפעה גדולה . תשומת לב לתזונה נכונה, פעילות גופנית, וחשיבה חיובית – מקדמים בריאות ומפחיתים סיכון למחלות רבות .

חשוב לכולנו להקפיד על אורחות חיים – תזונה נכונה, פעילות גופנית, שינה מספקת, המנעות מעישון והפחתת לחצים. שינוי אורח חיים ושימור השינוי , אפשרי רק עם שינוי דפוסי חשיבה עבודה על  שינוי הרגלים ואימוץ הרגלים  בריאים מבוססת על שינוי אמונות מגבילות, תחושת מסוגלות, ניהול זמן, הצבת מטרות  ולאחר השינוי – עבודה גם על תחזוקה ושימור

לשאלות ותשובות – תקופת הפוריות, גיל המעבר, שינוי הרגלים 

כאבי מחזור - תסמונת קדם וסתית

בתקופת המחזור החודשי נשים רבות חשות רעב מוגבר לפחמימות, תחושת נפיחות עקב צבירת נוזלים, מצב רוח ירוד ועצבנות. 

רצוי לקבל את התקופה (החוזרת מדי חודש), בהבנה ולהתכונן אליה. 

הרשו לעצמכן לאכול יותר פחמימות מורכבות,  כדי להעלות את הסרוטונין, לשפר את  מצב הרוח ולהמנע מאכילת סוכרים פשוטים ללא הפסק.

הקפידו על שתיית מים מרובה, ונסו להפחית צריכת מלח.

נסו לצרוך יותר מוצרים עשירים בסידן כמו מוצרי חלב רזים, , טופו וטחינה, שיש מחקרים שהראו שהם מועילים בהפחתת התסמינים הקדם ווסתיים.

גם צריכת בננות,  או חופן בוטנים ושקדים, העשירים במגנזיום, יכולה לעזור להרפיית שרירים ולהקל על התסמינים.

וכמובן – פעילות גופנית אירובית המעלה את הסרוטונין, והאנרגיה המטובה, או יודה, ומדיטציה שיכוים להועיל לחשיבה מאוזנת יותר ולגוף חזק יותר. 

דלקת בדרכי השתן

בעיה שמתחילה בגיל צעיר , גם בגלל שתיה לא מספקת, מבנה גוף, הגיינה לקויה, איפוק יתר, אמצעי מניעה ועוד. לעתים – חד פעמית ולעתים מדובר בתופעה כרונית.  

חשוב ביותר להקפיד על שתייה,של לפחות 8 כוסות שתייה ביום.

כוס מיץ חמוציות ביום, יכולה לעזור להפחית הדבקה בדלקות.

פרוביוטיקה, או אכילת יוגורט פרוביוטי, יכול גם לעזור לאיזון בין החיידקים ה"טובים" וה"רעים" בגופנו.

התבגרות בריאה

בתקופה זו נשים רבות בטווח שבין בית ספר- צבא- ״הטיול הגדול״ – דירות שכורות – יציאות -טיולים- – בילויים.לפעמים גם אלכוהול -סיגריות  וחוסר שינה.

אפשר להינות מהגיל ומהחוויות ולהפיק את המיטב. 

נסו בכל זאת להקפיד על סדר יום, שתיה מספקת, פעילות גופנית ושעות שינה. 

הקפידו על אכילת כל אבות המזון והמנעו מדיאטות , המנעות, או בולמוסי לילה, ג׳אנק פוד וחסרים תזונתיים.

קיבעו לעצמכם מספר כללי בריאות בסיסיים כמו:

 הקפדה על שתייה של לפחות 8 כוסות מים ביום, מזון ביתי לפחות בארוחה אחת ביום, בדיקות דם לחסרים תזונתיים  והתנהלות בהתאם. 

הריון

מניעת מחלות חשובה במיוחד בנשים, האחראיות על דור ההמשך, עוד טרם כניסתן  להריון.

בגיל  הפוריות, הריונות, לידות והנקה  קיימות דרישות תזונתיות חשובות לבריאות האשה והעובר. לתזונה בזמן ההריון השפעה  על בריאות האישה ההרה ועל בריאות העובר, משקלו בעתיד והסיכון שלו לחלות במחלות בהמשך החיים.

רצוי לשים דגש על : 

עליה במשקל בטווח המתאים. יש לשים לב במיוחד אם מדובר על נשים שמשקלן טרם הכניסה להריון היה גבוה או נמוך באופן בולט, נשים טבעוניות או צמחוניות, ונשים לאחר ניתח בריאטרי.  
 

חומצה פולית – לפני ההריון ובטרימסטר הראשון של ההריון, יש ליטול תוסף של חומצה פולית. ולצרוך מוצרים עשירים בה.חומצה פולית נמצאת בירקות ירוקים עליים כמו תרד, בפרות הדר, דגנים מלאים ודגנים מועשרים בויטמינים. ויטמין זה בעל  חשיבות רבה בהתפתחות התקינה של מערכת העצבים של העובר.  חוסר יחסי בחומצה פולית מעלה סיכון למומים מולדים.

אומגה 3 –חומצות שומן המצויות בדגי ים צפוניים.חיונית לגוף ולהתפתחות העובר ומשפיעות על התפתחות המוח. רצוי לא לאכול דגים גדולים כמו סטייק טונה, שעלול להכיל הרבה כספית. מי שלא צורכת דגים יכולה ליטול תוסף מתאים. 

ברזל – בזמן הריון נפח פלסמת האם עולה ובהתאם רמות הההמוגלובין יורדות ונשים רבות מפתחות אנמיה .לפי נוהל משרד הבריאות מומלץ לצרוך תוסף ברזל מתום החודש השלישי להריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה. וכמובן להקפיד על תזונה עשירה בברזל .כמו בבשר, עוף וכן במוצרים מהצומח כמו טחינה, מישמשים  ותאנים יבשיות וקטניות, רצוי לשלב אותם עם ויטמין C כמו עגבניות ופירות הדר, כדי להגביר את ספיגתם.

סידן וויטמין D (המסייע בספיגתו)-  במצב של חוסר סידן בתזונת האם, העובר יקבל את מבוקשו, אך האם עלולה לסבול מחסר.סידן חשוב לבניית עצמות, לתפקוד מערכות הדם והשרירים ולבניה ושמירה על שיניים בריאות.  מומלץ להרבות בצריכת מוצרים עשירים בסידן, המזונות העשירים בסידן כמו מוצרי חלב , טחינה, טופו, סלרי, פולי סויה, אגוזים, שקדים, שומשום וסרדינים.

סוכרת הריון

סוכרת הריונית מתרחשת בעקבות השינויים ההורמונלים בהריון. בהריון ההורמונים המופרשים מהשליה נוגדים את פעולת האינסולין, יש יותר עמידות לאינסולין.  ובהתאם -עליה ברמת הסוכר בדם.  לרב, העמידות לאינסולין מתחילה  בטרימסטר השני . בסוכרת הריון חשוב לאזן את רמות הסוכר בדם לאורך היום. ובמקביל להקפיד על תזונה מאוזנת ומותאמת לסוכרת הריון. חשוב לנטר סוכר בצום ושעה או שעתיים לאחר הארוחות העיקריות. 

במידה ויש סוכרת הריון חשוב להגיע לרופא ולדיאטנית למעקב. בכל מקרה יש לפזר את הפחמימות  לאורך היום. רצוי להפחית צריכת פחמימות פשוטות. להקפיד על שתיה מרובה ולבצע פעילות. בהתאם להמלצות הרופא והדיאטנית. 

לאחר הלידה –  מומלץ להניק, הנקה  מפחיתה את הסיכון שלך ושל התינוק לפתח סוכרת סוג 2. 

לאחר סוכרת הריון, את מוגדרת כ״טרום סוכרתית״, כלומר, בסיכון גבוה יותר לסוכרת. חשוב לחזור על בדיקת הסוכר כחודש וחצי לאחר הלידה. 

שחלות פוליציסטיות

 

שחלות פוליציסטיות, הכוונה לשחלות עם זקיקים קטנים ורבים שלא התפתחו. "תסמונת השחלות הפוליציסטיות" נקבעת בשל שילוב של חוסר ביוץ, אי סדירות של הוסת או אל ווסת, ו/או היפראנדרוגניזם, שמתבטא למשל בשיעור יתר, השמנת בטן או הקרחה ו/או אולטראסאונד המדגים מבנה פוליציסטי של השחלות.( לפחות 2 קריטריונים). תנגודת לאינסולין  גורמת לעליה ברמות האינסולין שגורמת לעליה בייצור הורמונים אנדרוגנים . הפחתת התנגודת לעזור להפחתת התסמינים. 

ולכן – מומלץ להקפיד על :

אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית, תזונה מאוזנת, ים תיכונית, הפחתת צריכת מתוקים ופחמימות פשוטות, ירידה במשקל במידת הצורך וטיפול תרופתי במידת הצורך. 

חשוב להקפיד על שתיה מרובה ומומלץ להפחית אכילה בלילה ולנסות לסיים לאכול לפחות 3 שעות טרם השינה. 

אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס – (אנדו = פנים, מטריום = רחם) היא מחלה גינקולוגית כרונית, דלקתית, תלוית אסטרוגן שבה תאים הדומים לתאים של רירית הרחם – הרקמה שמצפה את הרחם מבפנים – גדלים באזורים שמחוץ לרחם, כמו החצוצרות, השחלות או באזורים אחרים בחלל הבטן ובאגן הנשי. אבל כיון שלרקמה המדממת שלא נמצאת ברחם, אין לדימום מוצא , הוא עלול לגרום להידבקויות, ציסטות בשחלות, תהליך דלקתי ועוד.

הטיפול נקבע לפי חומרת  התסמינים ויכול להיות מבוסס על : טיפול בכאב, או בדלקת, הורמונים,  ניתוח , או שניהם, וכמובן על תזונה מתאימה להפחתת מדדי דלקת, הקלה על הכאב והפחתת תסמיני מערכת העיכול. 

מבחינת תזונה, דגשים לגבי מה, איך, עם מי, מתי, איפה ולמה אוכלים:

תזונה בריאה, טבעית ומאוזנת. והפחתת חשיפה לרעלים סביבתיים, חומרי הדברה וכימיקלים (אריזות פלסטיק, קוסמטיקה, שימורים) .

צריכת דגים עשירים באומגה 3 לשם הפחתת המצב הדלקתי בגוף,הפחתת צריכת בשר אדום ומזונות מעובדים ואולטרה מעובדים. 

לגבי בשר רזה, מוצרי סויה, קטניות, גלוטן וכן לגבי תוספי מזון – מומלץ להיות במעקב דיאטנית, להתאמה אישית של התזונה לתסמינים ללא חסרים תזונתיים. 

אכילה קשובה, איטית, בהתאם לרעב ושובע. קשיבות לאכילה רגשית. הפחתת גורמי מתח בעזרת מיינדפולנס, מדיטציה, פעילות גופנית, רפואה אלטרנטיבית.

מתבגרות בבריאות

מאחר שבערך מגיל 30, מואט קצב חילוף החומרים שלנו. רבות מגיעות לגיל 40, ומרגישות את השינוי. ללא שום שינוי ברמת הפעילות או התזונה, רואים שינוי בהיקפים ובמשקל.

זה הזמן לבדוק אם אנו אוכלים כי יש, נשאר, הציעו…או מתוך רעב ועד שובע נעים. ולשחרר מה שנאכל הרבה ומיותר. כדאי להמשיך או להתחיל בפעילות גופנית מהנה, לשפר את האנרגיות וחילוף החומרים, לשמר את מסת העצם . 

ולנסות לחיות יותר בריא, לא חייבים רכב כדי להדגיע למכולת, או מעלית, כדי לעלות 4 קומות. הקפידו על אורח חיים פעיל יותר.

שימו דגש על שתייה , מים, יעיל להכל, למניעת עצירות, לבריאות הור, לבריאות הגוף..שתו לפחות 10 כוסות ביום.

הקפידו למצוא ( או לקחת)  זמן לעצמכן, לבשל לכן, לדאוג לעצמכן כמו לילדים/ בעל/ נכדים. להכין לכן  קופסת אוכל בריאה לעבודה. לא להמנע מאכילה בעבודה ולסיים באכילה מוגזמת כשמגיעים הביתה. ולא לאכול רק מזון מוכן , מעובד או ג׳אנק במהלך יום העבודה.

גיל המעבר

 גיל המעבר – גיל בו חלים שיוניים הורמונאליים הקשורים בירידת רמת האסטרוגן בגוף.שינויים המשפיעים על מערכות הלב וכלי הדם ,העצם, השד, מערכת השתן ועוד.

בשלב זה השינויים ההורמונליים גורמים גם לכך שהשומן מתרכז באזור המותניים ( השמנת תפוח) ומתדלדל באזור הירכיים (השמנת אגס).

הקפידו על תזונה ים תיכונית מגוונת ומאוזנת, על שתיה מרובה, הפחתת מלח וסוכר פשוט. הפחתת מזונות מעובדים . 

הגברת צריכת ירקות בכל הצבעים, פיטואסטרוגנים, שומנים בריאים. שימרו על תזונה מאוזנת ומגוונת ופעילות גופנית. 

אריכות ימים ואיכות חיים

בגילאים המבוגרים יותר, עולה הסיכון לשברים על רקע אוסטיאופורוזיס. עייפות, כאבי שרירים וגב, ירידה במצב הרוח, נטייה לעצירות, לעתים קשיי לעיסה ולעתים מחלות ותופעות בריאותיות כמו: מחלות לב וכלי הדם, סוכרת, ואוסטיאופורוזיס.

המשיכו להקפיד על העשרת התפריט בחלבון ובסידן, למניעת סרקופניה ואוסטיאופורוזיס. 

וכמו שלמדנו מהאיזורים הכחולים – בו חיים אנשים שמאריכים ימים וחיים   בריאים ופעילים גם מעל גיל 90. הסוד לאריכות חיים כולל :

פעילות גופנית – צועדים בטבע, שוחים בים, רוכבים על אופניים, עוסקים בחקלאות או גננות. זיכרו – עצמות חזקות הן עצמות פעילות. ו״נפש בריאה, בגוף בריא״ .

פעילות מוחית  – אתגרים לראש, כמו סודוקו, ברידג' או תשבצים.

שייכות – הקפדה על קשר עם חברים ומשפחה, דגש על משפחתיות וחיי קהילה (תחושת שייכות).

תזונה – מזון טרי ומגוון , המחולק לארוחות קטנות במהלך היום, תזונה מסורתית המתמקדת במזון מלא, פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים, תבלינים ועשבי תיבול . אוכל דל יחסית בשומן ובנתרן ועשיר בויטמינים ומינרלים

שינה –  חיי שלווה, עם שעות שינה.

תכלית – מציאת ״Ikigai״ – משמעות לחיים, הגשמה עצמית, תחושת תכלית, ונקודת מבט חיובית.  

הוקרת תודה –  מוקירים תודה וחיים בנינוחות וללא לחצים.

עיבדו מהיום על הרגלים בריאים ותיהנו מנפש בריאה בגוף בריא. 

“Do not let what you cannot do interfere with what you can do.” – John Wooden

Summary
תזונה ובריאות האשה
Article Name
תזונה ובריאות האשה
Description
ענייני נשים - בריאות האשה ותזונה. בכל עשור יש שוני בהתנהלות, בפעילות, בדרישות התזונתיות ובתזונה. שינויים קטנים של הרגלי אכילה יכולים להיות בעלי השפעה גדולה .