תזונה לקויה היא אחד הגורמים להשמנה. אך לא די בכך, היא גם מהווה גורם סיכון להשמנה, לתחלואה ולתמותה. תזונה בראיה ומיטיבה הפכה לאחד הגורמים המובילים בשינוי אורח חיים, לשם מניעת מחלות ושיפור איכות החיים. תזונה מותאמת לצרכים מבחינת איכות, כמות, ותזמון יכולה לעזור לנו לשלוט בבריאותינו ולנהל את חיינו באופן מיטיב ומקדם יותר.
"בבחירה בריא על פני רזה אתה בוחר באהבה עצמית על פני שיפוט עצמי." – סטיב מרבולי. זיכרו שבריא לא אומר רזה. לכולנו יש גנים שונים, מבנה גוף שונה וצורות שונות.
המטרה הכי חשובה היא אכילה נכונה ובריאות. להישאר פעילים, להפחית סטרס ולהזין גם את הגוף וגם את הנפש.
אז לפני הכל – הפסיקו לחשוב על משקל ומספרים.
נסו לא לחשוב "איך אני יכול לרדת במשקל?", אלא "מה אני יכול לעשות שיגרום לי להרגיש טוב עם עצמי?".
עם זאת , שימו לב מה אתם אומרים לעצמכם. נסו להיות בקשיבות ונוכחות -בלי הונאה עצמית ועם הרבה אומץ להיכשל בדרך להצלחה, ולאסוף תובנות מהדרך.
לכל מטרה, וכמובן מטרה בריאותית – להגיע עם ציפיות מציאותיות ותוכנית . להשקיא ולהתמיד גם ברגעים הקשים והמאתגרים. ואז – השמיים הם הגבול.
Your body is a temple, but only if you treat it as one - Astrid aluda
אכילה בריאה
אני די בטוחה ששמעתם כבר על אלפי דיאטות. וכיום לא רק דיאטות אלא גם אבקות קסמים, כדורי הרזיה, ניתוחים, בלונים ומה לא.. הבעיה של רובנו היא שקשה להמשיך להיות ב"דיאטה" למשך זמן. כי דיאטה בהגדרה שלנו זה "תוכנית הרזיה לטווח קצר". ורק כשנשנה את התפיסה. כי בהגדרה, דיאטה היא היא כלל המזון הנצרך על ידינו, או משטר התזונה שלנו, בהתאם לצרכינו, השקפותינו, המסגרת החברתית שלנו. כלומר "אורח חיים תזונתי" ולא "דיאטת הרזיה"
המטרה שלנו היא לעשות שינוי שיוכל להפוך לאורח החיים שלנו. תזונה שמתאימה להרגלי האכילה שלנו, ושאפשר לחיות איתה, בשובע ובחיוך.
כמה טיפים כללים שטובים לכולם.
אחרי שבודקים טוב: למה אני אוכל, איך, מתי, מה וכמה.. בודקים איך אנחנו יכולים לעזור לעצמנו לאכול בריא ומזין יותר .
- זיכרו שהבסיס הטוב שלנו – תזונה טבעית ולא תעשייתית . להפחית מזונות מעובדים, מזונות שמכילים הרבה רכיבים ושלא ניתן להכין לבד. ולבחור מזונות כמה שיותר טריים וקרובים לטבע.
- נסו למלא את המקרר במזונות זמינים שיספקו לכם ולבני הבית בריאות, במקום למלא את המזווה בחטיפים ובג'אנק פוד.
- גיוון – נסו לאכול בכל יום וכמעט בכל ארוחה מכמה קבוצות מזון, כי כל קבוצה תורמת מרכיבים חשובים לבריאות. נסו לגוון גם בקבוצות המזון (דגנים, ירקות, פירות, חלבונים –חלב ,בשר, עוף, דגים וקטניות, ושומנים) וגם בין הרכיבים שבכל קבוצה.
- נסו להוסיף למתכונים/מאכלים פחות מלח, סוכר או ממתיקים במקומם הוסיפו עשבי תבלין, תבלינים כמו קינמון, וניל וכד'
- "הכינותי מראש" – דאגו שיהיה מגוון של ירקות בבית. ונסו להתחיל איתם כל ארוחה. ביחרו ירקות בשלל צבעים, צורות וטעמים, מומלץ לצרוך מדי יום ירקות בחמישה צבעים, מכיון שלכל צבע יתרונות תזונתיים שונים. השאירו גם אופציה למנשנשים עם צלחת/ קופסא צבעונית ומגרה של ירקות קטנים.
- "מתוק לי" – הפירות: גם הם, עשירים בוויטמינים, מינרלים, סיבים, מים ורכיבים נוספים, (גם סוכר). דאגו לפירות עונתיים ונקיים, כחלופה בריאה וטעימה למשהו מתוק. ואם אתם מעוניינם במתוקים, נסו פחות מעובדים, כמו "כדורי תמרים ואגוזים", גלידה ביתית וכד'
- שלבו מוצרים מותססים כדי לעזור להעלות את רמות החיידקים המועילים במעיים שלך.נסו להתחיל את היום עם משקה פרוביוטי או יוגורט, לשלב בתפריט מיסו וכד'
- העדיפו מזונות מלאים, על פני מזונות מזוקקים. החליפו – אורז לבן לאורז מלא, פסטה רגילה לפסטה מחיטה מלאה, קורנפלקס למוזלי ולחם לבן ללחם שיפון או כוסמין. הסיבים התזונתיים, עוזרים לתחושת שובע, לפעילות מערכת העיכול ולהפחית סיכון למחלות שונות
תזונה ים תיכונית ידועה בסגולותיה לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות. ונחשבת בעצם ל"סופר פוד" האמיתי. בתזונה ים תיכונית כמעט ואין אוכל מעובד. יש הרבה מהצומח ,יותר מזון טרי גולמי וכמובן – בריא .
תזונה זו מבוססת הרגלי התזונה הבסיסיים שלנו – מזונות טריים, זמינים ולא מעובדים. בעיקר מזון צמחי.פירות וירקות במגוון צבעים, קטניות ודגנים מלאים, טחינה, שמן זית, אגוזים וגרעינים. וכן דגי ים כמו סלמון, טונה, הליבוט, מעט עוף והודו (החלקים הרזים) . וכן – ביצה, מוצרי חלב ותחליפיו, סויה, טופו, יוגורט, מוצרי חלב לא שמנים וללא תוספת סוכר. יש גם הרבה שמן זית, אגוזים ושקדים. ובכל זאת – אם אוכלים לפי תחושות רעב, יהיה קשה מאוד לעלות במשקל.

המיקרוביום ואנחנו
המיקרוביום – מכלול מורכב של מיקרואורגניזמים השוכנים בעור, בדרכי הנשימה, ובמיוחד במעיים. ומשפיע באופן משמעותי על בריאות הגוף, הנפש והwellness . המיקרואורגניזמים יוצרים מערכת אקולוגית דינמית ומשמעותית לרווחה הכללית שלנו.

כלים פרקטיים לתזונה מודעת
תזונה מודעת: מפתחות לבריאות מיטבית. בעולם שבו הקצב מהיר והמידע זורם בלי הפסקה, שמירה על אורח חיים בריא היא אתגר לא פשוט. אחת מאבני היסוד ל-WELLNESS , היא תזונה מודעת — גישה שמביאה את תשומת הלב למה שאנחנו אוכלים, איך אנחנו אוכלים, ולמה.

חופשה -מה אוכלים?
יוצאים לחופשה – מה עם הבריאות או הדיאטה? יוצאים לחופשה? פחדים , חששות, או התרגשות? מטופלים רבים מספרים על

צלחת בריאה ובטחון תזונתי
תזונה בריאה – ים תיכונית תזונה בריאה – מאוזנת, מבוססת על מזונות מגוונים מהצומח. שלא עברו עיבוד או עברו עיבוד

שתייה ובריאות
שתייה ובריאות – על מים, למה כדאי לשתות מים. סוכר וקלוריות במשקאות מתוקים ואלכוהולים,אורח חיים בריא. ו – סיבות בריאות שיגרמו לכם לשתות יותר מים.

תזונה ים תיכונית
תזונה ים תיכונית -לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות. מזונות טריים, זמינים ולא מעובדים. מזון צמחי. עם המלצה להפחית מזונות מעובדים, שתיה מתוקה, ובשר אדום.
תזונה ים תיכונית ירוקה – ועשירה בפוליפנולים. על המה והאיך

אכילה שפויה בחגים
מתחילים להתכונן לחגים…חשוב לזכור, שהחגים כמו היום יום – תכנון ומודעות והכל יותר פשוט. אז למה לשים לב? ביום של ערב

אתגרים בדיאטה
אתגרים בדיאטה – במקום לעבוד על מלכודות דיאטה, בוחרים בשינוי הרגלים. תכנון מראש, לדאוג לגוף ולנפש. תודעה בריאה , אכילה בריאה וגוף בריא
https://wellnessclub.co.il

צמחונות וטבעונות בריאה
צמחונות וטבעונות בריאה – דגשים תזונתיים חשובים בתכנון תפריט טבעוני/צמחוני

השמנה וירידה במשקל
ההגדרה של השמנה היא בעצם עודף ברקמת השומן שפוגעת בתפקוד הפיזיולוגי התקין של הגוף. כיון שזו רקמה אנדוקרינית המפרישה הורמונים ומהווה גם

הרגלי אכילה
הבסיס לאכילה בריאה ומאוזנת הוא קשב לגוף והרגלים בריאים. לא מה אנחנו אוכלים אלא למה ואיך… כשאנחנו בוחרים לאכול בריא ולפתח

תזונה ושינוי הרגלים
במקום דיאטות כסאח והבטחת קסמים, בואו נעבוד על תזונה ושינוי הרגלים. שינוי תפיסה לגבי התזונה ואורח חיינו, היכולות שלנו, החוזקות שלנו. מסע לאכילה נכונה, בריאה, מאוזנת. לשיפור הבריאות, ההרגשה ואיכות החיים.
כללים בסיסיים
שתיה מרובה
מים
מים הם המרכיב התזונתי החשוב ביותר. ולהם תפקידים חשובים במטבוליזם, הפקת אנרגיה שמירת טמפרטורת הגוף ועוד.
הקפידו לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום.
באתר הזה נדבר הרבה על הרגלים שסיגלנו לעצמנו, והרגלים שנבחר לסגל…
אחת ההמלצות היא: להתחיל את היום בכוס מים פושרים, אפשר עם מעט לימון.
חשוב להקפיד על שתיה מרובה. נסו לשלב 2 כוסות מים לפני כל ארוחה. מה שעוזר גם כי פעמים רבות אנשים מתבלבלים בין תחושת צמא לרעב.
שתיה מספקת מפחיתה סיכון לעצירות, מיגרנה, שומרת על העור. עוזרת לקירור הגוף, לעירנות, לפעילות גופנית טובה (מחסור בנוזלים עלול לפגוע בהישגים) ועוד.
במידה ואתם מתעוררים פעמים רבות בלילה לשירותים ואיכות השינה נפגעת, נסו להימנע משתייה כ- 3 שעות לפני השינה.
שתו בכל הזדמנות – אל תחכו לתחושת צמא. גוונו בעלי נענע, לימון, ג׳ינג׳ר, קוביות קרח, תה צמחים…העדיפו מים או סודה. אפשר גם מעט משקאות ללא סוכר ולא משקאות אחרים.
הפחתת זמינות משקאות מתוקים
זיכרו שמשקאות מתוקים, תוססים, ומיצים טבעיים מכילים סוכרים רבים וכמות לא מבוטלת של קלוריות.
הגבילו גם את צריכת האלכוהול – המעלה סיכון למחלות רבות וביניהן כבד שומני שומנים בדם, מחלות מטבוליות וכן מספר סוגי סרטן , כמו – סרטן הפה, הלוע והשד.
למה אוכלים?
איכלו מתוך רעב. נסו לבדוק עם עצמכם למה אתם אוכלים ונסו להפחית אכילה מסיבות אחרות. הפחיתו אכילה רגשית, כשמשעמם, כשיש אי שקט קטן, כשלחוצים, כועסים, מתוחחים, עצובים…לימדו לזהות תחושות רעב ושובע.
במהלך הארוחה, חישבו מראש איך תרגישו אחרי האוכל.
נסו לאכול ״אוכל משביע״ ולא ״אוכל מנחם״.
למה אוכלים? כי מקשיבים לגוף, שואלים את עצמנו: אני רעב? הגוף מאותת לי שהוא רעב? מתי אכלתי פעם אחרונה?
כשרעבים – יושבים לאכול ארוחה בריאה ומזינה בהנאה.
וכשלא רעבים?
לא אוכלים..עוצרים את האוטומט. מנסים להבין מה קורה לנו . איזה ארוע גורם לנו לחשוב על אוכל, מה הרגשנו, איזה פירושים ומחשבות עברו לנו בראש ואיך ניתן לפתור את זה בלי ״לאכול״ את זה.
מכילים ומקבלים את הרגש, במקום לנסות להדחיק, או ״לאכול ״ אותו. ומבינים שבדיוק כמו גל , גם הרגש הזה ירגע, אם רק ניתן לו לגיטימציה להיות.
איך אוכלים?
אכילה מודעת
שינוי קטן שעשוי לעשות את כל ההבדל!
אם לעיתים אתם מוצאים את עצמכם אוכלים "תוך כדי", מול המקרר או במהלך צפייה בטלוויזיה או משחק עם הטלפון. אתם אוכלים ללא מודעות לאכילה ולתחושת השובע.
אז איך אוכלים? אכילה מודעת, ליד השולחן, מתוך צלחת. כשאנו מקשיבים לצרכים של הגוף, מה משביע ומספק אותו. מתחילים ברעב מתון ומסיימים בשובע קל.
מנסים להפחית אכילה אוטומטית ואכילה בהיסח הדעת.
לומדים להתרכז באוכל ובאכילה.בלי אוכל אסור ואוכל מותר. ועם אוכל בריא ומאוזן שנרגיש טוב, שבע ובריא.
אוכלים בקצב איטי, לועסים היטב את המזון ושמים לב לטעם ולתחושות הגוף. נהנים מהאוכל ולא בולעים אותו מהר, בלי להרגיש את הטעם, רקכי ״מיתגנו״ אותו כבעייתי.
אכילה ללא הסחות דעת.
חישבו על אכילה תוך כדי צפייה בסרט. זו פעילות שנמשכת זמן רב . ואם אוכלים תוך כדי, לא באמת יודעים כמה אוכלים, כי המיקוד נמצא בעיקר במסך.. ומה וכמה – עלולים להיות לא מה שחשבנו.
אמצו לעצמכם מספר החלטות, שיחזירו לכם את הבחירה והמודעות:
אכלו רק בישיבה, רק במטבח, רק מתוך צלחת וללא הסחות דעת- ללא טלוויזיה, ללא מחשב וללא הטלפון הסלולרי. נסו להקדיש זמן ותשומת לב לארוחה. במקום לאכול במהלך עשיית דברים אחרים, בעמידה, תוך כדי עבודה מול המחשב או הליכה ברחוב.
דרך נפלאה לשים לב היא להחליט שלאחר כל ביס, מניחים את המזלג ולועסים, במקום להיות כבר עסוקים בהעמסת הביס הבא.
ארוחות משפחתיות
לנסות לאכול לפחות ארוחה משפחתית אחת ביחד.
שגרת אכילה
אכילה מסודרת היא תנאי חשוב לשמירה על משקל . צרו שגרה של ארוחות מסודרות בזמנים נוחים ואל תמרחו את האכילה על פני כל היום.
צלחת בריאה
נסו לאכול חצי מהצלחת על בסיס ירקות חיים, לפחות 1/4 מהצלחת חלבון ולבסוף 1/4 מהצלחת על בסיס מנת פחמימה מורכבת או ירקות מבושלים (בכל ארוחה ניתן וומומלץ לשלב גם מנת שומן בריא כמו חופן אגוזים לא קלויים, כף טחינה, או שמן זית או רבע אבוקדו)
כמה אוכלים?
פשוט – עד ששבעים.
אבל בגלל שיש לנו עיניים גדולות, וצריך לעבוד על אכילה עד שובע נעים, ועל כך שמותר להשאיר בצלחת.⇐
הקטינו את גודל הצלחת.
איכלו במודע והפחיתו בכמויות העודפות.
אין צורך להעמיס אוכל על הצלחת, או לסיים את הצלחת לאחר ששבעתם.
הקטינו את גודל המנות, איכלו לאט, ללא הסחות דעת ועיצרו בשובע נעים.
זיכרו -השמנה היא גורם סיכון משמעותי למחלות רבות , לרבות סוגי סרטן שונים. חשוב לשמור על איזון בין צריכת אנרגיה ובין הוצאתה.
כמה טיפים:
- רעננו את סגנון ההגשה – הגישו את הפשטידות האהובות עליכם באופן אחר, קוםן יותר ובריא יותר.
- הכינו מנות מותאמות אישית כדי לסייע במניעת אכילת יתר – הכינו מיני פשטידות, הגישו בצלחות קטנות יותר.
- הגדילו את מקומם ואת מגוון הירקות על השולחן.
- הקטינו את גודל המנות שלכם – הגישו ארוחות בקערה קטנה ולא על צלחת גדולה.
- בארוחות עצמם – במידה וסיימתם את מה שהנחתם על הצלחת, קחו לעצמכם רגע, להתרחק מהשולחן ומהגירויים, כמה דקות עם כוס מים, בחוץ. לשים לב אם אנחנו עוד רעבים או אוכלים מכוח האינרציה..
מתי אוכלים
אמרנו שהרגלי אכילה לשיפור המשקל והבריאות שלנו תלויים בלמה, מה , כמה, מתי (chrono nutrition ) אוכלים.
יש דיאטות שממוקדות במתי בלבד, כמו בשיטת ה"צום לסירוגין". וכמו כל דבר – יש כאלה שזה נפלא עבורם ויש כאלה שממש לא. יש כאלה שיוכלו לחיות עם זה תקופה ארוכה ואחרים – בקושי שבוע…
אבל, בכל זאת, מחקרים הראו שתזמון אכילה לפי השעון הביולוגי, משמעותי ומשפיע על התגובה הגליקמית שלנו. וגם רק חזרה ל"איזורים הכחולים" מאריכי הימים, מדגישה את זה. וההמלצה העיקרית לכולנו – היא לאכול בשעות היום ולא רגע לפני השינה. לרובנו – אכילת לילה בזמן שהקצב המטבולי של הגוף נמוך יותר. ובה, לרב גם הבחירות שלנו פחות מודעות עלולה לפגוע באיכות השינה והבריאות שלנו .
מה אוכלים?
צלחת בריאה
הקפידו על צלחת בריאה המורכבת : חציה מירקות , 1/4 חלבון ו1/4 פחמימה.
תזונה ים תיכונית, מאוזנת, מבוססת על מזונות מגוונים מהצומח. שלא עברו עיבוד או עברו עיבוד מינימלי.
שלבו בין אבות המזון .
מה עם המתוק?
כדי להפחית את ההתמכרות למתוק, נסו להפחית צריכה של סוכר לבן/ מזונות שמכילים אותו. לשלב בתפריט מתוקים טבעיים – ממקור של פירות, פירות יבשים, גזר ודלעת. מתוקים טבעיים בתפריט, שיורידו צורך במתוקים מעובדים.
אם צריך מתוק גם לא בארוחה – נסו לאכול מתוק יומי ממרכיבים טבעיים. ובמהרה תחושו שהצורך במתוק – יפחת.
זמינות מזונות
דאגו לזמינות של מזונות בריאים, הפחתת זמינות של מזונות לא בריאים. חינוך לבריאות ו״מודלינג״ הורי, בלי הפעלת לחץ – משפיע גם על בחירות הילדים.
הכל נחשב.
גם ארוחת ביניים היא ארוחה.
אם אתם רעבים בין הארוחות, שבו לאכול. המנעו מאכילה במשך כל היום.
איכלו ארוחות ביניים בריאות ומזינות, כמו: פרי, יוגורט, חופן אגוזים ושקדים, פרוסת לחם מחמצת עם מריחה. ולא רק ממתקים, חטיפים ומזונות מעובדים.
כשאתם רעבים, כבדו את עצמכם ואיכלו במודעות והנאה. אל תנסו להחביא את האכילה שלכם, או לא לאכול בציבור כדי שלא יעירו לכם. אתם מחליטים מה נכון עבורכם, ולא אף אחד אחר. ובכל מקרה, "מה שאתם אוכלים בפרטיות אתם לובשים בפומבי". היו שלמים עם התנהגותכם, בחירותיכם והתוצאות שלהם. וזיכרו – אף אחד לא מושלם!
הפחתת שומן טרנס, רווי, וקלוריות ריקות
ידע תזונתי
מומלץ לבסס את התפריט על יותר מזון מהצומח. לדאוג לסביבת מזון בריאה יותר בבית ובעבודה.
להפחית צריכת שומנים רווים, כמו בשר ומוצרי חלב שמנים.
לבחור מהמוצרים מהחי במזונות מופחתי שומן וסוכר – גבינות רזות, יוגורטים ללא תוספת סוכר וכד׳.
להגביר צריכת ירקות, קטניות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ופירות.
לשלב בתפריט דגים, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן. שמן זית, אבוקדו וכמה שפחות מזון מעובד.
סיבים תזונתיים
מזון מהצומח.
הגבירו צריכת ירקות ופירות. נסו לשלב בין 5-9 מנות ביום. צריכת ירקות עדיפה על פירות.
העלו את צריכת הסיבים התזונתיים – מזונות עתירי סיבים יוצרים נפח, ממלאים את הקיבה, ומעניקים תחושת שובע.
גופנו לא מסוגל לפרק את מירב הסיבים. חשיבותם העיקרית היא לא כמקור אנרגיה, אלא לבריאות מערכת העיכול והפחתת סיכון למחלות נוספות.
מזונות עשירים מטבעם בסיבים הם דגנים מלאים, סובין, פשתן, ירקות ופירות רצוי עם קליפתם.
סימון תזונתי ותוויות מזון
קריאה נכונה של תוויות המזון.
המרכולים מלאים במוצרים רבים מגוונים ומעובדים. תרבות השפע, היא אחד הגורמים המובילים להשמנה. גם סידור המזון במרכולים- מטרתו לעודד אתכם לצרוך עוד…
ביחרו בתבונה.
אל תתפתו להצהרות בריאותיות של יצרני המזון. כמו "ללא כולסטרול", על בקבוק שמן צמחי וכו'.
קיראו את המלים הקטנות, העזרו בסימונים של משרד הבריאות. הסימון התזונתי נועד לעזור לכם לקבל החלטה מודעת לגבי הרכב המזון, תכולתו הקלורית, אבות המזון וגודל המנה. קשת המזון והסימון הירוק והאדום על גבי האריזות נועדו לעזור לכם.
בידקו תמיד את הרכיבים התזונתיים ואת סך הקלוריות לא רק ל- 100 גר' אלא גם לגודל המנה.
שימו לב לאחוזי השומן של המוצר והעדיפו את המזונות עם אחוז השומן הרווי הנמוך יותר.
בידקו גם את תכולת הסוכר והפחמימות, אם הן פשוטות או מורכבות, כשהאחרונות עדיפות.
לא לשכוח
פעילות גופנית
שלבו אורח חיים פעיל עם פעילות גופנית יזומה – מומלץ להגיע לסך יומי של לפחות 10,000 צעדים ביום . אפשר להיעזר במד צעדים.
פעילות גופנית יעילה לשם הפחתת הסיכון למחלות, לשמור על משקל גוף , להפחית את כמות השומן הבטני, לשפר את המערכת החיסונית, להפחית תחושות של חרדה ודיכאון.
היעילות של פעילות גופנית סדירה גוברת ככל שמתמידים בה במשך שנים וככל שהיא נעשית ברציפות. פעילות גופנית היא חלק מאורחות חיים בריאים.
חשוב להתחיל בפעילות ולהתמיד בה. דרך נפלאה להאריך את משך החיים ולשיפור איכותם.
מומלץ גם להתחיל את היום ב10 דקות של פעילות קלה, מתיחות, יוגה בוקר, או הליכה קלה , לעורר את ההורמונים ולהתחיל את הבוקר טוב ובריא יותר.
עבורכם- מעקב תזונה ופעילות