שתייה ובריאות

שתייה ובריאות - על מים, למה כדאי לשתות מים.

 שתייה ובריאות – על מים, למה כדאי לשתות מים. סוכר וקלוריות במשקאות מתוקים ואלכוהולים,אורח חיים בריא. ו – סיבות בריאות שיגרמו לכם לשתות יותר מים.

גוף האדם מורכב מלפחות 60% מים. ובהתאם, האדם מסוגל לחיות עם חוסרים שונים, במשך שבועות, חודשים או שנים. אבל -בחוסר מים רק במשך ימים ספורים.

באמצעות המים, כל תאי הגוף מקבלים רכיבים חיוניים מומסים ומפרישים חומרי פסולת המים מצויים בתוך כל תא בגוף ובמערכות הגוף השונות.

בכל דיאטה בה יש ירידה מהירה, יש גם הפרשה מרובה של נוזלים (לצערנו – מהמים המרכיבים את השריר המתפרק).

המים גם עוזרים בהזנת הגוף, בניקויו, הגנה על איברי ומערכות הגוף. קירור הגוף ושמירה על טמפרטורת גוף  קבועה ועוד.

כמה צריך לשתות ולמה

כמות השתייה תלויה בגיל, מין, משקל, אחוז השומן בגוף, סוג ותנאי העבודה, והפעילות הגופנית.
לרב ההמלצה הממוצעת היא 8-12 כוסות נוזלים ביום. בהתחשב מכך שיש נוזלים נוספים גם באוכל. ושיש להוסיף נוזלים למצבים עם דרישות מוגברות. כמו בהריון והנקה. אנשים הנוטלים תרופות. קשישים, ספורטאים וילדים. אנשים הסובלים מדלקות, חום, שלשולים, הקאות. וכאלה שעובדים עבודה פיזית קשה, או עבודה בחום  ובלחות גבוהים.

אם אתם לא רגילים לשתות. אפשר להתחיל בלגימות קטנות/ עם קש.

ככל שתבינו את חשיבות השתייה ותכניסו אותה למודעות. תתרגלו, תשתו, בלי לחכות לצמא.

הרגילו עצמכם לשתות כל בוקר, עם הקימה, בתחילת הארוחה, בין הארוחות ולאחר הארוחות.

חשוב לזכור:

אנחנו מפרישים מדי ים, בשתן כ-1.5-2 ליטר, בממוצע. בנוסף לשתן – אנו מאבדים בערך ליטר מים נוסף – בנשימה, דרך העור ובצואה. תוך תלות בטמפ', בפעילות, במצב בריאותי ועוד.

מנגנון הצמא שלנו אמור למנוע התייבשות. אבל רבים לא מזהים אותו ועלולים לחיות עם מצב סף של התייבשות כרונית, שבקלות יכולה להפוך להתייבשות חריפה.

במצבי התייבשות בדרגות שונות  – ניתן לחוש עייפות, כאב ראש, סחרחורת, ישנוניות. ובהמשך – גם עייפות, בלבול, אפאתיה, פגיעה בתפקודי איברים שונים, עד מוות.

שתיתי מספיק?

קודם כל לפי צבע השתן, וכמותו. ככל שכמות השתן גדולה וצבעו בהיר, סימן שאנו שותים מספיק.

מתי זה יותר מדי?

יש מצב של "הרעלת מים" , לרב קשור למחלה. כששותים יותר מדי, מעל 20 כוסות ביום, נפח הדם עולה ויש דילול של מרכיביו. גם כאן יופיעו תסמינים כמו: בלבול, התכווצויות, תרדמת, עד מוות.

איך מתרגלים לשתות מים

כדאי להתחיל לנסות להפחית בהדרגה את כמות השתיה המתוקה שאתם קונים לבית (כולל דיאט, תרכיזים  ומים בטעמים). למהול את המשקה המתוק ביותר מים עד שתתרגלו לשתות מים בלבד.

להחליט עם המשפחה – שרוצים להיות יותר בריאם ומחליטים לא להכניס משקאות ממותקים הביתה , כך שהם  לא יהיו זמינים.

להתארגן עם בקבוק רב פעמי מלא במים קרירים. לדאוג שיהיו מים זמינים לאורך כל שעות היום.

אפשר לגוון ולשתות גם סודה, או להכין קנקן עם מים קרים ועלי נענע, לימונית, פלחי לימון, ג'ינג'ר וכד'.

אפשר גם להכין קוביות קרח עם פרי/ עלי נענע וגיוונים נוספים.

מה הקשר לדיאטה

בדרך כלל כשחושבים על דיאטות או השמנה. המחשבה היא על כמות האוכל,  הנשנושים, החטיפים, והאכילה "הלא מסודרת".

אז במקום לחשוב כל הזמן על איך לצמצם את כמויות האוכל בארוחה ובין הארוחות. וכדי לעזור לנו  לאכול את הכמויות שהגוף שלנו צריך. חשוב להקפיד על שתיית מים בכמות מספקת בין ליטר וחצי ל- 2.5 ליטר. תוך תלות בגיל, במזג האויר, בהוצאת אנרגיה ועוד.

השתייה תעזור גם לאכול כשאנחנו רעבים ולא כשאנחנו בסה"כ צמאים.. לצמצם את הנשנושים בין הארוחות, לניקוי הגוף, הפחתת עצירות , בריאות העור ועוד..

שתייה ובריאות - סוכר בשתיה ועוד הפתעות

מה לגבי אלכוהול

אלכוהול

גרם אחד של אלכוהול מספק לגוף 7 קלוריות. ובנוסף תוספת של סוכר פשוט במשקאות מסוימים. ובהתאם כמות הקלוריות במשקה אלכוהולי יכולה לנוע מ־70 קלוריות ועד לכ-400 קלוריות לכוס משקה. שתייה מופרזת מעלה את הסיכון לסוגי סרטן שונים,לרמות שומנים גבוהות בדם, לכבד שומני ועוד.

מה מומלץ לשתות?

בראש ובראשונה מים. אפשר גם לגוון עם סודה, תה צמחים, תה רגיל וירוק..
 

מומלץ להמנע או לפחות להפחית ככל האפשר – שתיה מתוקה, מיצי פירות ומשקאות מתוקים. אלה מעלים סיכון לנזקים בריאותיים רבים, ביניהם עששת השיניים, עודף משקל, השמנת יתר, כבד שומני, מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסוגי סרטן מסויימים.

תרכיזי מיץ טבעי , מיצים סחוטים מ-100% פרי – גורמים לקפיצה ברמות הסוכר ולא מולצים (לעומת זאת – מומלץ לאכול פרי טרי).

 

יש מחקרים לגבי תחליפי סוכר ופגיעה במערכת החיידקים ה-"טובים" במעי ונזק בריאותי בעקות כך. כמו עליה בסיכון לתחלואה בסוכרת, השמנה, מחלות לב וכלי דם.

גם הקפה מכיל חומר משתן, (וביחד עם חלב – יכול להפוך לאוכל..).

לגבי קפה יש מחקרים לכאן ולכאן. בכל מקרה, גם אם אתם שותים קפה, אין להתייחס אליו כחלופה לשתיית מים.

 

מי הברז בישראל טובים לשתיה ועוברים תהליכי בקרה ואיכות.

הם אמורים להיות נטולי צבע וריח. מומלץ לא לשתות מים ישר מהברז אלא למזוג קודם לכוס ולבחון המים.

המים בארץ מגיעים ממי תהום, מי כנרת מעיינות ונחלים, ומי ים מותפלים. מקורות המים בכל מקום שונים ובהתאם, יש טעם אופייני לכל אזור אספקה. הם נבדקים לגבי גורמים מיקרוביאליים, כימיים ורדיואקטיביים. עוברים טיפול וחיטוי, ניטור ובקרה  בפיקוח משרד הבריאות. 

כיון שהמים בישראל מוכלרים, לשם הבטחה שלא יתפתחו זיהומים מיקרוביאליים. יש אנשים שרגישים  לריח הכלור ואז כדאי להשהות את המים כדי שיתנדף, ולקרר את המים.

נסו לא לשתות מים שעמדו בברז לילה או חופשה. אלא קודם  להזרים מעט מים ורק אז להשתמש ( אפשר להשקות עציצים). כ"כ לא מומלץ לשתות מים מברז מים חמים (שאספו לכלוך גם מהדוד).

רצוי להוסיף מסננים לברזי הבית.  

אם בכל זאת המים לא טעימים לכם, ניתן גם לשים את המים בכלי רב פעמי/ קנקן במקרר. לרבים, מים קרים הם טעימים יותר.

 

יש מתקנים שונים עם שיטות שונות לטיהור מים: פחם פעיל להרחקת שאריות כלור, אוסמוזה הפוכה, נורת UV ועוד. 

גם המתקנים האלו מחויבים לעמוד בדרישות התקן הישראלי 1505. וחשוב להקפיד על תחזוקה תקינה.

לכל צרכן בישראל קיימת הזכות להזמין מספק המים בדיקות בביתו לבדיקות דיגום מיקרוביאליות ובדיקת מתכות, בעלות שהספק הגדיר ופרסם באתרו.  ובהתאם לתוצאות הדיגומים, לבצע פעילות מתקנת: מניקוי המערכת ועד החלפת צנרת ואביזרים.

מים מינרליים

מים מינרלים מגיעים ממקור ידוע עם בקרת איכות. החוק מגדיר מים מינרליים כמים שאפשר לשתות כפי שהם ללא כל חשש או צורך לתקן או לשפץ. פירוט התכולה מאפשר לדעת  מה אנחנו מכניסים לגוף ולהשוות. בעקרון – מים מינרליים לא אמורים להכיל כלור ונתרן. וכן –  סידן ומגנזיום. מים מינרלים טובים לשתייה כל עוד לא פג התוקף המופיע על הבקבוק. אך  חשיפת בקבוק המים לשמש מאיצה הופעת חיידקים במים ושחרור חומרים מזיקים מהפלסטיק של הבקבוק…

אלכוהול זה לא תחליף לשתיה (להיפך – הוא משתן). הוא גם מספק קלוריות רבות, וגם , בניגוד למים – בעל השפעות לא רצויות על הגוף.

לא לשכוח לשתות מים!  הגבירו את צריכת הנוזלים, גם אם אינכם חשים צמא. לפני תחילת היום, בטיולים, בבילויים, בשעות פעילות ובמהלך כל היום. הרגילו את עצמכם ואת הילדים לשתות מים ולא משקאות ממותקים.

המים, נטולי קלוריות ויעזרו לתחושת מלאות שמירה על הלחות. שטיפת רעלים המצטברים בתאים ועוד.

שימרו על הרגלים בריאים ואל תגרמו לתסכול מיותר בגלל מעידות. 

גם בחופשות, חגים, מסעדות ואירועים  כדאי ומומלץ להגיע עם החלטות בריאות, לנסות להמנע או להפחית שתיה מתוקה ולהקפיד על שתיית מים מספקת. 
ולאזן את הבריאות, האכילה, את הפעילות, את החיים…

אף אחד לא מושלם – כולנו מנסים להיות הגרסא הטובה ביותר של עצמנו, כל יום מחדש. שינויים בחיים הם משהו שכולנו צריכים לשאוף אליו כדי להיות בריאים ומאושרים יותר. אבל שינוי אמיתי אי אפשר לעשות ברגע אחד. לא מדובר בריצת ספרינט אלא במרתון של החיים. ההתמודדות היום-יומית עם הקושי היא המסע האמיתי.  כדי להגיע לתוצאות אנחנו חייבים להתמיד בהרגלים שיובילו אותנו להצלחה. ועל הדרך יהיו ארועים, אתגרים, חופשות, מסיבות, קשיים. את חלקם נעבור בהצלחה ואת חלקם לא. אבל מכולם נלמד להיות טובים יותר בצעד הבא. ככל שנשנה את הזהות שלנו לזהות של מי שדואג לבריאותו ולאושרו.

נוכל לתכנן את מהלכי חיינו עם חשיבה חיובית ומקדמת ותוצאה שתתאים לזהות שלנו. למי שאנחנו, ובהתאם,  להרגלים (החדשים) שלנו,  ל"טייס האוטומטי" שלנו.

Summary
שתייה ובריאות
Article Name
שתייה ובריאות
Description
שתייה ובריאות – על מים, למה כדאי לשתות מים. סוכר וקלוריות במשקאות מתוקים ואלכוהולים,אורח חיים בריא. ו – סיבות בריאות שיגרמו לכם לשתות יותר מים.