יתר לחץ דם

פענוח בדיקות

לחץ הדם מוגדר בהתאם לערכי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי, במ״מ כספית. 

ל״ד תקין הוא טווח של עד 120 מ״מ, סיסטולי, ועד 80 מ״מ , דיאסטולי 

נורת אזהרה – טרום יתר לחץ דם היא בטווח של 120-139 מ״מ סיסטולי, 8089 מ״מ דיאסטולי. 

 יתר לחץ דם הוא בערכים שמעל 140 מ״מ סיסטולי, ומעל 90 מ״מ דיאסטולי.

בדיקות עזר בסיסיות כוללות:  תפקודי כליה וכבד כולל חלבוני דם, רמות נתרן, אשלגן, חומצה אורית, סידן, זרחן, גלוקוז בצום, ספירת דם להמטוקריט והמוגלובין, TSH, בדיקת שתן כללית וליחס אלבומין קריאטינין, בדיקת פרופיל שומנים, המוגלובין מסוכרר (HbA1C).וכן  אק"ג. לצורך – הערכת מחלה כלילית.

יתר לחץ דם -מה ולמה

יתר לחץ דם  הוא גורם סיכון לתחלואה ולתמותה ממחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי , מחלת לב כלילית ואי ספיקת כליות. קיימת חשיבות לגילוי מוקדם.

חשוב להגיע לרופא ולבחון את  ההסטוריה הרפואית, גורמי סיכון נוספים, בדיקת פגיעה באיברי מטרה . הסטוריה משפחתית, בירור טיפולים תרופתיים ואת השפעתם על לחץ הדם, מצב תזונתי ועוד.

לבחון דרגת סיכון קרדיווסקולרי , או בירור ל״ד שניוני, שמקורו בבעיה אחרת.

  • חשוב להכיר את ״תסמונת החלוק הלבן” –  לחץ הדם עולה באופן זמני בנוכחות אנשי מקצוע מתחום הבריאות.
  • קפאין בעל השפעה קצרת טווח על לחץ הדם.

תזונה ותוספים

דיאטת DASH  –

Diet Approaches to Stop Hypertension הוכחה כאפקטיבית לטיפול ביתר לחץ דם.שילוב של הדיאטה, עם תוכנית המתמקדת באורח חיים:הפחתת משקל, הגברת פעילות גופנית, הגבלת צריכת נתרן ואלכוהול. שיפרה משמעותית את ערכי לחץ הדם. 

הפחתת משקל עודף – גם ירידה של 5%-10% משמעותית. הגברת צריכת ירקות . לפחות 4-5 מנות ביום  הגברת צריכת פירות, מוצרי חלב דלי שומן, ומועשרים בסידן (1200 מ”ג סידן ביום). הגבלת צריכת נתרן ואלכוהול. פעילות גופנית אירובית 3-4 פעמים בשבוע.

אימוץ אורח חיים בריא חיוני למניעת יל"ד, והוא חלק בלתי נפרד מהטיפול הכוללני במי שפיתח יל"ד, כצעד ראשון לפני התחלת הטיפול התרופתי, אך גם בכל שלב של יל"ד לצד הטיפול התרופתי.

המלצות תזונה - מה כן

רצוי להקפיד על תזונה בריאה – ים תיכונית. להעדיף דיאטת DASH שבהשוואה לתזונה רגילה או צמחונית , הוכחה במחקרים כמועילה מאוד להורדת ל״ד.

הדיאטה עשירה בסיבים תזונתיים, במינרלים כמו סידן, אשלגן ומגנזיום. מופחתת בשומן , כולסטורול, שומן וסוכר לבן.

מבוססת על 8-10 מנות ירקות ופירות במגוון צבעים (במטרה, בין היתר, להגדיל את צריכת האשלגן, חשוב להתאים אישית, בהתאם למחלות רקע).דגנים מלאים, קטניות (עתירי סיבים תזונתיים ודלים במלח).

 צריכה מספקת של סידן , 2-3 מנות מוצרי חלב דל שומן (ובנסוף- טחינה משומשום מלא, סרדינים, ירקות עליים, שקדים ועוד). דגים ( רצוי דגי ים, לפחות פעמיים בשבוע). שומנים בריאים:  אגוזים ושקדים, שמן זית, אבוקדו.

מומלץ להעדיף מזון טרי ולא מעובד, בהכנה ביתית.

להשתמש בעשבי תיבול  שנותנים טעם למזון במקום מלח: בזיליקום, עירית, אורגנו, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, עלי דפנה, עלי נענע, טרגון, טימין.

ניתן להשתמש בתחליף מלח המבוסס על אשלגן, לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.(בשל כמות האשלגן במלח זה).

להקפיד לשתות כמות מרובה של מים. 

המלצות - מה פחות

 מומלץ להמעיט בצריכת:

  • נתרן – הגבלת צריכת נתרן עד 1000-1500 מ״ג ליום, כלומר – כפית מלח ליום, לאדם בוגר, (הכוללת בתוכה את הנתרן המצוי באופן טבעי במזון והנתרן במלח שולחן). רצוי לזכור שעיקר הנתרן שאנו צורכים מגיע ממזון מעובד, כמו חטיפים, רטבים, קרקרים וכו׳. והפחתתו – תעשה עבודה מעולה. 
  • נסו להוריד בהדרגה את כמויות המלח בבישול ובתיבול. כך שמרכזי החישה על פני הלשון, יסתגלו למזון פחות מלוח ויהיה לכם קל יותר בהפחתת הנתרן בתזונה.
  • להפחית צריכת מזון מעובד ומשומר. להפחית שימוש וצריכת רוטב סויה,  קטשופ ואחרים. חטיפים כמו במבה, ביסלי, צ'יפס. פיצוחים מלוחים, מזונות מוכנים ומעובדים , כמו :פיצה, פלאפל, ג׳חנון, מלאווח, צ'יפס, בורקס, שניצל צמחי. סלטי  חומוס, טחינה, חצילים -מוכנים.מוצרים משומרים, מעושנים או מעובדים. גבינות מלוחות או מעושנות.ירקות כבושים במלח. וכן מלח שולחני (נתרן כלורי), אבקות מרק, סודה לשתייה , אבקת אפייה 
  • להפחית צריכת שומן רווי (כגון שומן מהחי, חמאה, שמן דקלים וקוקוס )ושומן טרנס ממזון מעובד.
  • הגבלת צריכת אלכוהול (אם רגילים לשתות – ניתן בכמות מתונה עד 2 מנות לגברים ומנה לאשה, מנה מכילה כ15 ג׳ אלכוהול)
  • מומלץ להמעיט בשתיה של מיצים טבעיים ולהמנע משתיית משקאות ממותקים.

דגשים והמלצות

גיל,  רקע משפחתי (גנטיקה) , תזונה לקויה, משקל עודף, שומנים בדם,  צריכה גבוהה של מלח, אלכוהול, עישון מיעוט פעילות גופנית, מתח נפשי, הפרעות בשינה, תרוופות מסויימות. מהווים גורמי סיכון ליתר לחץ דם.

לאנשים בעודף משקל – ירידה במשקל, יכולה להועיל מאוד בהורדת לחץ הדם.

דיאטת DASH ושילוב פעילות גופנית – גם הוכחו  מחקרית ביכולתם להשפיע על ערכי לחץ הדם . מומלץ לשלב פעילות אירובית והתנגדות. בהתאם להנחיות הרופא המטפל.

חשוב להכיר את הסימון התזונתי של מותגים שונים של אותו מוצר ולהשוות את כמות הנתרן. להעדיף את המותג המכיל פחות נתרן ל-100 גר'. וזיכרו:

  • דל נתרן (דל מלח) מכיל לא יותר מ-120 מ"ג נתרן ל-100 גרם מזון.
  • ללא/ נטול נתרן מכיל עד 5 מ"ג ל- 100 גרם.
  • מופחת נתרן משמעותו שכמות הנתרן במוצר מופחתת ב- 25% ממזון מקביל. כלומר, המזון עדיין יכול להכיל כמות גבוהה של נתרן.
Summary
יתר לחץ  דם - תזונה
Article Name
יתר לחץ דם - תזונה
Description
יתר לחץ דם - תזונה מתאימה לאנשים הסובחלים מלחת דם גבוה. על דיאטת dash , הפחתת נתרן, ערכי בדיקות לחץ דם והמלצות הר״י. ועל תזונה בריאה ושינוי הרגלים