כבד שומני

כבד שומני - דגשים ובדיקות

כבד שומני – מחלת כבד מאוד שכיחה שנגרמת מהצטברות יתר של שומן בתוך תאי הכבד (Hepatic steatosis).  לרב, האבחנה מגיעה מבירור בשל גורמי הסיכון. רוב החולים לא מודעים למחלת הכבד השומני. 

בדיקות:

בדיקת הדמיה של הבטן:  בדיקת אולטרסאונד , או בדיקת MRI.

ביומרקרים בדם:  ריכוזי האנזימים וביומרקרים נוספים בכבד. ריכוזים גבוהים מעידים על היתכנות לקיומו של כבד שומני *ישנן סיבות רבות נוספות לעליה באנזימי הכבד. **יתכן כבד שומני ואנזימים תקינים. 

ביופסיה: דגימה מרקמת הכבד- הדרך המדויקת ביותר לקבוע האם יש כבד שומני דלקתי.

פיברוסקאן, פיברוטסט – בדיקות להערכת הצלקת בכבד, או סמנים שמעידים על פיברוזיס, בהתאמה. 

דירוג מצב הכבד השומני

דרגות הכבד השומני:.

1.  המצב הקל והנפוץ –  הצטברות 5-10 אחוזים ומעלה של תאי שומן בכבד. לשומן בכבד (steatosis) יש 3 דרגות . 

2.  דלקת- המצב עדיין הפיך כי הכבד לא הצטלק או נפגע, אבל יש התחלת דלקת בשל הצטברות השומן בכבד. 30% עלולים לפתח פיברוזיס

3. הצטלקות הכבד – פיברוזיס. ניתן לאבחן במדוייק בעזרת מכשיר פיברוסקאן .לפיברוזיס 4 דרגות (1f-לא פיברוטי, f4- שחמת)

4. צירוזיס, שחמת כבד – מצב מסכן חיים. הכבד השומני עם הצטלקות רחבה .

כ-10-20% מהסובלים מכבד שומני עלולים לפתח דלקת ופיברוזיס, וכ3-5% מהם, עלולים לפתח שחמת ואף סרטן כבד ראשוני.

בקישור ניתן לראות את שלבי הכבד השומני, והשלבים ההפיכים.

כבד שומני על מה ולמה

הכבד מוגדר כשומני כשהצטברות השומן  עולה על 5% ממשקל הכבד.

מחלת הכבד השומני מחולקת לכבד שומני לא אלכוהולי, או אלכוהולי.

גורמי הסיכון : אלכוהול,  עודף משקל, עמידות לאינסולין, סוכרת, טריגליצרידים, יתר לחץ דם, תסמונת מטבולית,  מחלות לב וכלי דם, עלייה בשומן הבטני או במשקל (ללא קשר למשקל התחלתי). וגורמים גנטים.

פחות נפוצים: ירידה מהירה במשקל, הריון, הפטיטיס c , קורונה, תו״ל של תרופות, חשיפה לרעלנים סביבתים.

התנהגותית: אכילה מופרזת, צריכה מרובה של בשר אדום ומעובד, הרכב תזונה לקוי ואורח חיים יושבני.

יתכן כבד שומני גם באנשים רזים,  בשל הפרעה גנטית או תזונה לא מאוזנת, העשירה בסוכרים פשוטים, פרוקטוז, ו/או אלכוהול. 

עישון – מחמיר נזק כבדי, וגורם ליותר פיברוזיס.
 

המלצות תזונה נכונה - מה מומלץ

התזונה המומלצת היא תזונה ים תיכונית, צלחת בריאה, אכילה מתוך רעב ועד שובע נעים.

שומן חד בלתי רווי  – שמן זית, אגוזים, שקדים ואבוקדו. בעל השפעה מיטיבה על פרופיל שומני הדם.

הגדלת צריכת ירקות ובעיקר ירקות ירוקים, שום וכורכום. דגים העשירים בחומצת שומן w3. קטניות, דגנים מלאים, שיבולת שועל, תזונה עשירה בסיבים תזונתיים.

קפה- כנראה בעל השפעה מגינה מצלקת.  אין צורך להגביל את מי שרגיל לשתות, במידה סבירה.

פעילות גופנית –  מפחיתה את כמות השומן הכבדי. כל פעילות עדיפה על חוסר פעילות. המלצה כללית: 150 דקות אירובי מתון/ 90 דקות אינטנסיבי +2 אימונים אנאירובים לפי יכולת.

תוספים – בהתאמה אישית:

אומגה 3 – תתכן השפעה מיטיבה על השומן הכבדי. מומלץ במיוחד  למטופלים עם טריגליצרידים גבוהים.

ויטמין E – אנטיאוקסידנט יעיל בכבד שומני ללא סוכרתיים.

גדילן מצוי – מכיל סילימרין

תוספים נוספים שנחקרים: פרוביוטיקה, ויטמין D, קואנזים Q10  ועוד.

המלצות לתזונה נכונה - מה פחות

מומלץ להפחית צריכת:

  1. פרוקטוז, משקאות קלים ממותקים בסוכר או פרוקטוז, כולל מיצי פירות. וסירופ תירס עתיר פרוקטוז.
  2. אלכוהול.
  3. מזונות ממותקים, סוכר לבן וסוכר חום,  דבש, ריבה, סילאן , אגבה, ומוצרים המכילים תוספת של סוכרים פשוטים.כמו  עוגות, עוגיות, גלידות, שוקולד,  פירות, מיצי פירות, פירות יבשים( בהתאמה אישית עם דיאטנית).
  4. שומן רווי – בשר שמן, איברים פנימיים, בשר אדום ומעובד, חמאה, שמנת .
  5. מזונות מעובדים, שומן טרנס (שומן מוקשה חלקית) – בורקס,פיצה, מלאווח, ג׳חנון, עוגות, עוגיות, גלידות, שוקולד. וכל מזון המכיל צפיפות אנרגתית גבוהה,  ואחוז גבוה של שומן רווי, פחמימות פשוטות,  פרוקטוז, בשר אדום, או שומן טרנס .
  6. AGES – חומרים שנוצרים גם באוכל , בעיקר במזון מעובד, טמפרטורה גבוהה, קירמול, עוף בדבש, טוסט שרוף , דיאט קולה וכד. 

הטיפול בכבד שומני

הטיפול בכבד שומני הוא בעיקר מניעתי בדגש על אורח חיים בריא,  ירידה במשקל, התאמת הרכב התזונה, דיאטה מתונה ומאוזנת, פעילות גופנית וטיפול בגורמי סיכון.

טיפול בתנגודת לאינסולין, טריגליצרידים גבוהים, סוכרת או טרום סוכרת,איזון התסמונת המטאבולית והשמנה (בעיקר בטנית).

יש להקפיד על שתייה מספקת של מים.

להגביר צריכת ירקות , סיבים תזונתיים. להעדיף שומן מהצומח, להפחית מזונות מעובדים, פרוקטוז, סוכר ואלכוהול.

ירידת משקל מתונה של חצי קילו עד קילו בשבוע מסייעת בשיפור עד כדי נסיגה מוחלטת של השומן בכבד ומסייעת בנסיגה של דלקת וצלקת. ירידה של 10%-5% במשקל  מובילה לשיפור משמעותי של הכבד השומני , ולשינוי אמיתי באורחות החיים.

חשוב להקפיד על הרגלי אכילה – ארוחות מסודרות הפזורות לאורך היום, למניעת רעב קיצוני וצריכה של ארוחה או שתיים גדולות המעודדות השמנה ושומן בכבד.

ניתוחים בריאטרים, ירידה מסיבית במשקל ואז בעצם יש יותר סיכון לדלקת בטווח הקצר אך בטווח הארוך שיפור משמעותי.
 
Summary
התאמת תזונה למחלות - כבד שומני
Article Name
התאמת תזונה למחלות - כבד שומני
Description
כבד שומני - רוב החולים לא מודעים למחלת הכבד השומני. על התאמת תזונה למחלות: פענוח בדיקות, למה יש כבד שומני, תוספי מזון. המלצות לתזונה נכונה ואיזון.