כולסטרול

פענוח בדיקות

מידע כללי לגבי תוצאות בדיקות. בכל מקרה מומלץ לפנות לרופא המטפל ולדיאטנית לטיפול והתאמה אישית. 
 
כולסטרול – כל ערך קטן מ-200 מיליגרם/דציליטר. ערך גבוה של כולסטרול יתכן במצבים בעקבות היפרכולסטרולמיה משפחתית (גנטית), צריכת יתר של מזון מעובד ועתיר שומן רווי, תת פעילות של 
בדיקת הכולסטרול מתייחסת ל-4 רכיבים :
 
LDL  ערך נמוך מ130 מיליגרם לדציליטר. לחולי לב וסוכרת מומלץ ערך הקטן מ-100 מיליגרם לדציליטר.
HDL  ערך גבוה מ40 מיליגרם למיליליטר ומעלה. 
Non HDL ערך נמוך מ160 מיליגרם לדציליטר , או נמוך מ-130 מיליגרם לדציליטר בחולי לב וסוכרת.

טריגליצרידים – ערך נמוך מ150 .

ערך גבוה של טריגליצרידים יתכן עקב צריכת אלכוהול מרובה, תזונה עשירה בפחמימות וסוכרים, נטייה משפחתית, תת פעילות של בלוטת התריס, סוכרת לא מאוזנת, מחלות כליה ותרופות. 

כולסטרול על מה?

הכולסטרול הוא מרכיב חיוני בגוף האדם, מרכיב בממברנות התאים, ובעטיפת תאי עצבים. משמש כחומר מוצא לייצור הורמונים סטרואידים, ויטמין D3 ולייצור של חומצות מרה.  אך עודף ממנו עלול לשקוע בעורקים. הכולסטרול הוא 

מקור הכולסטרול בגופנו הוא בייצור עצמי בכבד ובמזון שאנו אוכלים (מהחי) . כמו גם מידת קליטתו ברקמות, ומידת הפרשתו מהגוף.

הוא מצוי בגוף 2 מבנים עיקריים: LDL מסוגל לחדור לדפנות  העורקים ולגרום לאחר חמצון השומנים שבו, לחסימה וטרשת ולכן ידוע בשם "כולסטרול רע".  HDL  – מבנה שאוסף כולסטרול מדופן כלי הדם ומסלק אותו וכך מפחית סיכון לחסימת עורקים. לכן ידוע בשם "כולסטרול טוב". 

שומנים נוספים הם הטריגליצרידים -השומנים העיקריים שנאגרים ברקמות השומן בגוף. גם הצטברות שלהם מעלה סיכון לטרשת עורקים ולכבד שומני.

עודף כולסטרול עלול לשקוע בדפנות כלי הדם ולהעלות את הסיכון לטרשת העורקים.  רמה גבוהה של כולסטרול בדם, ובמיוחד של LDL,  מעלה סיכון לטרשת עורקים.

 

תזונה ותוספים

חשוב לדעת – כולסטרול מצוי רק במזון מהחי.

הכולסטרול בדם פחות מושפע מהכולסטרול במזון (יש שונות גדולה באוכלוסיה בתגובה אליו), עם זאת חומצות שומן טרנס המצויות במזונות תעשייתיים ומעובדים. ידועים בכך שהם מעלים סיכון להשמנה, גורמי דלקת, מעלים את ה״כולסטרול הרע״ וקשורות לעליה בתחלואה במחלות שונות.

ירידה במשקל  במידת הצורך, יכולה לשפר את הפרופיל השומני, להפחית את ערכי הטריגליצרידים ולהעלות את ערכי הכולסטרול הטוב.

גם הפסקת עישון , המהווה גורם חמצוני משמעותי וגורם סיכון נוסף למחלות לב, מומלצת מאוד.

רצוי להקפיד על אכילה מודעת, בהתאם לרעב ושובע ולבחור בתזונה ים תיכונית וצלחת בריאה. 

הגברת צריכת סיבים תזונתיים, חומצות שומן חיוניות, נוגדי חמצון, שום ובצל.

צריכה או תיסוף בפיטוסטרולים – רכיבים המצויים בצומח: אגוזים, ירקות, דגנים מלאים ופירות) ועוזרים בהפחתת כמות הכולסטרול בדם.

הפחתת סטרס בעזרת מדיטציה, מיינדפולנס, דמיון מודרך, פעילות, שיחות או צמחי מרפא. 

 

המלצות תזונה - מה כן

תזונה נכונה מתייחסת לאכילת צלחת בריאה: לצרוך מזון עשיר בסיבים תזונתיים, פיטוסטרולים, שומנים בריאים. צלחת בריאה, מותאמת לתזונה הים תיכונית הבריאה לכולם.

להגביר צריכת ירקות ופירות, לשאוף לאכול לפחות 5 מנות ירקות,  ו-3 מנות פרי (עדיפות לפירות יער).  

מקור הפחמימה: להקפיד לאכול קטניות ומוצרי סויה – פולי סויה, טופו, טמפה, מיסו. ועוד – שיכולים לסייע בהורדת רמות הכולסטרול. לצרוך דגנים מלאים וכן סיבים מסיסים – כמו שיבולת שועל, קטניות, פסיליום, גואר ופקטין. שמועילים גם הם בורדת רמות הכולסטרול בדם.

מקור השומן: להעדיף לצרוך שומן בלתי רווי: חד בלתי רוויים -שמן זית, אבוקדו, אגוזי פקאן ושקדים. רב בלתי רוויים -שמנים מהצומח, טחינה ואגוזי מלך. וחומוצות שומן W3 המצויות בדגים.

המלצות תזונה - מה פחות

יש להפחית צריכת כולסטרול שמצוי בביצים ובבשר שמן.

להפחית צריכת שומנים רווים – מוצקים בטמפרטורת החדר, מזון מן החי  (בשר, איברים פנימיים), ביצים, מוצרי חלב שמנים (חמאה, שמנת) וכן שמן קוקוס.

להימנע משומן מוקשה מסוג טרנס: מרגרינה, מאפים מתעשים כמו בורקס, פיצה, מלאווח, ג׳חנון.

בהפחתת מזון מעובד, הכוונה גם למזון מעובד שכתוב עליו "נטולי כולסטרול", כי נמצא קשר בין שומן טרנס לבין מחלת לב  ואוטם שריר הלב. 

 

4 צדדים לאיזון כולסטרול

אנשים עם גורמי סיכון כמו גיל , סיפור משפחתי של מחלת לב, יתר לחץ דם, השמנה, או עישון. יש להתייעץ ברופא לגבי הטיפול  ותדירות הבדיקות. בעקרון הטיפול מורכב מ-4 צדדים:

  1. תזונה נכונה  – ולזכור שהפחתת שומן רווי עלולה לגרום לעליה בצריכת פחמימות. ודיאטה דלת פחמימות עלולה להעלות צריכת שומן. לכן חשוב- אם מפחיתים פחמימות להעלות את צריכת השומן הבלתי רווי, ולא כל סוג שומן.. .
  2. פעילות גופנית: ההמלצה היא להגיע לכ3*60 דק׳ בקצב איטי, ולהגביר בהדרגה, בתוספת כ-15 דקות של תרגילי התנגדות.
  3. ירידה במשקל – במידת הצורך.
  4. נטילת טיפול תרופתי – במידת הצורך. 
 
 

And once you understand that habits can change, you have the freedom and the responsibility to remake them. -Charles Duhigg

Summary
התאמת תזונה למחלות - כולסטרול ושומנים בדם
Article Name
התאמת תזונה למחלות - כולסטרול ושומנים בדם
Description
התאמת תזונה למחלות - כולסטרול ושומנים בדם. פענוח בדיקות דם, על מה ולמה יש לנו כולסטרול, על כולסטרול ותוספי מזון. המלצות לתזונה נכונה- מה כן, מה פחות. 4 צדדים לאיזון כולסטרול. ועל הקורס לשינוי הרגלים.