שאלות ותשובות - ענייני נשים ובריאות האשה

בריאות האשה

אם כל חיי לא הקפדתי על תזונה נכונה , האם אשלם על כך בבריאותי? זה בר שינוי?

נכון שרצוי וכדאי להתחיל בתזונה נכונה כבר מילדות, אבל לעולם לא מאוחר מדי.

הסיכון לאוסטיאופורוזיס, מחלות לב ומחלות מטבוליות נוספות עולה, עם הירידה ברמות הורמון המין הנשי – אסטרוגן. תזונה נכונה ופעילות גופנית יעזרו לעבור את התקופה ביתר קלות.

עדיין אפשר לשנות את אורח החיים ולסגל הרגלי תזונה טובים ובריאים יותר הן מבחינת כמויות המזון והן מבחינת הרכבו על מנת למנוע, או לפחות לעכב, את התפתחותן של מחלות כרוניות בעתיד.

סיכון להתפתחות אוסטיאופורוזיס: גורמי הסיכון הם מרובים וביניהם גם תזונה דלת סידן, צריכה מופרזת של אלכוהול וקפאין, עישון וחוסר פעילות גופנית.

מכאן שתשומת לב למזון עשיר בסידן, הגברת פעילות גופנית והפחתת עישון, אלכוהול וקפאין, מומלצים. ההמלצה לנשים לאחר גיל המעבר היא  – 1200 מ'ג סידן, שמקורותיו העיקריים – חלב או סויה ומוצריהם, ירקות ירוקים עליים, שומשום, טחינה. כ"כ מומלץ להעשיר את התפריט במגנזיום (קטניות, אגוזים, דגנים מלאים).

להפחתת סיכון למחלות לב ומחלות כרוניות נוספות ההמלצות דומות לכלל האוכלוסיה:

מומלץ לצרוך דיאטה ים תיכונית טעימה ובריא. כלומר, תזונה העשירה בירקות ופירות. עשירה בדגנים מלאים, קטניות, זרעים ואגוזים, מקור עיקרי לשומן הוא שמן זית, טחינה, אבוקדו ומקור עיקרי לחלבון הוא דגים, מוצרי חלב רזים, יוגורט , טופו, עוף וביצים. 

הפחיתי שומנים מהחי ושומנים מוקשים, מזונות מעובדים, אלכוהול, סוכר ומלח, הפחיתי טיגונים  וכמובן – הגבירי פעילות גופנית וכל מה שיעלה לך חיוך על הפנים.

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדו = פנים, מטריום = רחם. מדובר במחלה גינקולוגית, כרונית, דלקתית, תלוית אסטרוגן, בה תאי רקמת רירית הרחם צומחים גם מחוץ לרחם. בחצוצרות, שחלות,  שלפוחית השתן, חלל הבטן ואיזורים רחוקים יותר.  הרקמה מצטברת ומתפרקת בדומה לתאי רקמת הרחם. אך כיון שהרקמה לא ברחם, מקומה הטבעי. אין לדימום מוצא , הוא עלול לגרום להידבקויות, ציסטות בשחלות, תהליך דלקתי ועוד. 

מדובר במחלה של נשים פוריות ( שכיחות של 10%) . לעיתים רחוקות גם לפני קבלת הווסת הראשונה או בגיל המעבר. 

גורמי סיכון אפשריים למחלה קשורים גם לגנטיקה, גורמים סביבתיים וגורמים הקשורים באורח חיים. 

התסמינים כוללים כאבים חזקים ומקרינים, סביב המחזור החודשי, דימום וסתי רב או ארוך מהנורמה, כאבים בקיום יחסי מין או אחרי, הפרעות במערכת העיכול עיייפות, מצב רוח, כאבים ודחיפות במתן שתן, קושי להרות ועוד. פעמים רבות המחלה מאובחנת בשלב מאוחר .

הטיפול נקבע לפי חומרת  התסמינים ויכול להיות מבוסס על תרופות לכאב, דלקת, או טיפול הורמונלי. על ניתוח לסילוק המוקדים ופתיחת ההדבקויות, או על שניהם.

וגם כאן , גם לתזונה יש תפקיד  בטיפול ואיזון התסמינים.

מה זה תסמונת קדם וסתית​

“תסמונת קדם וסתית” (PMS). מעל 5% מהנשים סובלות מתסמונת קדם וסתית, בימים שלפני הוסת. ההפרעה נובעת מרגישות יתר לשינויים הורמונאליים בימים שלפני המחזור. נשים רבות חוות עצבנות, לחץ, דכאון, עייפות, נפיחות, שאיפה למתוק, נפילות סוכר,  התכווצויות, רגישות בחזה, אי סדירות בפעילות המעיים. ברמה של הפרעה באורח חייהן. 

מומלץ לפנות לרופא נשים ולספר לו על התסמינים. במידה וזה גורם לפגיעה באורח החיים התקין יש טיפולים תרופתיים. רצוי לברר שאכן מדובר רק בתסמונת קדם וסתית. וניתן לעבוד גם על הרגלים מיטיבים: תזונה מאוזנת, הפחתת מלח ומתוקים בשבוע שטרם המחזור ( יפחית כמיהה למתוק וצבירת נוזלים). הפחתת קפאין. ארוחות קטנות ותכופות, לשמירה על רמת סוכר קבועה יחסית בדם.יוגה, מדיטציה או כל פעילות גופנית . גם תוספי מגנזיום, סידן וויטמיני B בעלי פוטנציאל לסייע.

ישנם צמחי מרפא כמו שיח אברהם, אנג׳ליקה סינית, קוהוש שחור.. אך לא מומלץ לצרוך אותם ללא התיעצות והתאמה אישית.

 

“Two roads diverged in a wood, and I—I took the one less traveled by, And that has made all the difference.” – Robert Frost

Summary
נשים במעגל החיים- שאלות ותשובות
Article Name
נשים במעגל החיים- שאלות ותשובות
Description
שאלות ותשובות על הקשר בין תזונה נכונה לבריאות האשה. על אנדומטריוזיס, תסמונת קדם וסתיתי. מתי כדאי להתחיל עם תזונה נכונה. מה הקשר בין תזונה לסיכון לאוסטיאופורוזיס, מחלות לב ומחלות מטבוליות נוספות עולהואיך אפשר לסגל אורח החיים והרגלי תזונה טובים ובריאים יותר